Benauwde overwinning voor schakers van eerste team
In de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen moest Steenwijk aantreden tegen schaakclub F-pion, een gecombineerd team van schakers afkomstig uit Harlingen en Franeker. Na een uurtje spelen stond Steenwijk al met 0-1 achter, nadat Dick Stavast in een elementair valletje was getrapt. Hij verloor een centrumpion zonder enige compensatie en gaf even later zelfs een complete dame weg. Off-day voor Dick. Jon Derks trok de stand recht. Een ijzersterk zwart paard op d3 zaaide dood en verderf in het witte kamp. Marcus Pliester voegde vervolgens een half punt aan de score toe. Een sterk paardoffer van Marcus gaf hem zo'n drukstelling in handen, dat zijn tegenstander zich gedwongen zag om een paard terug te offeren, waarna een gelijkstaand toreneindspel overbleef. Een degelijke overwinning van Jan de Smidt, die optrad als invaller voor Jan Bijker, leverde Steenwijk voor het eerst een voorsprong op.
Toch zag het er niet al te rooskleurig voor Steenwijk uit. Wolter Visscher en Henk van Dijk hadden hun kansen in aanvankelijk gunstige stellingen niet optimaal waargenomen, terwijl Henk Wichers ronduit slecht stond. Auke van Urk had weliswaar enig materieel voordeel, maar hij moest voortdurend opletten, dat zijn tegenstander niet ergens een onneembare vesting zou bouwen. Op dat moment volgde een goed getimed remise-aanbod van de tegenstander van Wolter Visscher. Wolter vertrouwde z'n stelling niet meer zo en was eigenlijk wel tevreden met een half punt. Nog steeds een lichte voorsprong, maar die stond op het punt te verdwijnen, omdat Henk van Dijk inmiddels zeer moeilijk stond. Zijn koning stond in het midden, omringd door een aantal zwarte stukken. Om erger te voorkomen moest Henk zijn dame tegen een toren geven. Hij streed toen met twee torens tegen dame en loper voor een verloren zaak. De stand was weer gelijk 3-3, maar ondertussen voltrok zich aan het bord van Henk Wichers een mirakel. Terwijl zijn tegenstander wat doelloos heen en weer zat te schuiven, verbeterde Henk met iedere zet zijn stelling. Henk bereikte een volstrekt gelijke stelling, maar hij liet zijn tegenstander niet op adem komen en begon doodgemoedereerd op winst te spelen. "Erop en erover" moet hij gedacht hebben. De stelling op het bord gaf daar geen aanleiding toe, want ondanks alles stond het nog steeds gelijk, maar Henk maakte de zeer terechte taxatie, dat het niet zozeer de stelling van zijn tegenstander als wel die tegenstander zelf, die rijp was voor de sloop. Na dit sterke staaltje macho-schaak van Henk Wichers, dat door Auke met een schuin oog gevolgd was, werd er aan het bord van Auke tot remise besloten. Auke stelde daarmee de eindoverwinning 4,5-3,5 veilig.
In de onderlinge competitie werden zes partijen gespeeld. De jonge Olivier Vernooy won met zwart van Jaap de Koning. Zijn tweede overwinning van het seizoen. Er zullen er meer volgen. Ook Dimitri Delsman won zijn partij. Tegen Yun Che Hu, wat toch echt een puike prestatie is. De jeugd komt eraan. De gevestigde orde krabt zich af en toe achter de oren. Aan Jaap van der Hulst viel deze avond de eer te beurt, om de Hollandse verdediging van Frans van Emst te mogen kraken. Het lukte niet, hoewel hij een originele poging waagde. Hij ruilde in een vroeg stadium zijn zwartveldige loper tegen het zwarte paard op f6. Hij bezorgde zwart daarmee een dubbelpion op de f-lijn. Een licht overwicht op de damevleugel bleek onvoldoende voor de winst. Gerald Bouw hield lang stand tegen Oeds Dijkstra, maar verloor toch een paar pionnen. Mat achter de paaltjes maakte een abrupt einde aan deze partij. Oeds krabbelt weer wat omhoog op de ranglijst.
Ronduit furieus schoot Roelof Kreulen deze avond uit de startblokken. Op de televisie hoor je sporters voortdurend beweren dat ze "vooral willen genieten" van hun wedstrijden. Wellicht heeft dat bij Roelof een gevoelige snaar geraakt. "Waarom zou ik ook niet eens mogen genieten?", moet Roelof gedacht hebben. En genoten heeft hij deze avond! Eerst bemachtigde hij een c-lijn, toen maakte hij via een vorkje een kwaliteit buit en vervolgens ving hij de koning van zijn verbouwereerde tegenstander Martinus Scheeringa in een matnet.
Maar de gelukkigste man van deze avond was zonder twijfel Roel Kreulen. Waarom een overwinning vanuit verloren stand zoveel zoeter smaakt dan een regelrechte verdiende overwinning, blijft een interessante vraag. Feit is dat de meeste schakers na zo'n overwinning korte tijd in een staat van volstrekte gelukzaligheid vertoeven. Het overkwam Roel Kreulen in zijn partij met Geert Duiven. Geert had rond de 20e zet flinke druk tegen de zwarte stelling. Al zijn stukken stonden perfect opgesteld. Een directe beslissing zat er nog niet in, maar zwart kon niet veel doen. De zwarte stukken stonden ook goed, maar meer verdedigend dan aanvallend. Daarom was de verzwakking g7-g5? die zwart op zijn 22e zet speelde om de loper van f4 te verjagen, niet te rechtvaardigen. Geert reageerde alert, pakte de verzwakking meteen aan, verkreeg een winnende stelling, maar faalde toen in tijdnood jammerlijk in de afwerking. Met zijn overwinning passeert Roel Geert op de ranglijst en staat nu op plaats 4.