snelschaaktitel

Outsider wint laatste schaakbeker

 

Henk Wichers uit Wanneperveen  is er als outsider in geslaagd het snelschaakkampioenschap van Schaakclub Steenwijk te winnen met 16 punten uit 17 partijen, waarmee hij eindigde ruim voor de eveneens positief verrassende nummer twee, Henk van Dijk met 14 uit 17.

 De winnaar, als internetschaker bekend bij een aantal clubleden, verloor alleen van de kersverse clubkampioen Auke van Urk  maar die liet elders te veel punten liggen om een beslissende ril te spelen. Hij eindigde als vijfde, nog achter  terugtredend snelschaakkampioen Dick Stavast met 13 uit 17 en Stef van Kesteren met eenzelfde score.

Na 6 van de 17 ronden gingen Henk Wichers en Dick stavast nog samen ongeslagen aan kop, met Auke van Urk op 1 punt achterstand en Stef van Kesteren, Henk van Dijk en Frans van Emst al op 1,5 verliespunt. Om de poedelprijs werd op dat moment gestreden door Gerald Bouw en Jaap van der Hulst met een half punt uit 6, met John Folkers als gevaarlijke outsider met 1 punt.

Na 12 ronden had Henk Wichers  de leiding al stevig in handen omdat bekerhouder Dick Stavast zich had laten verrassen door Auke van Urk en  Henk van Dijk. Onderin had Jaap zich omhoog verworsteld en  had Gerald  John Folkers verslagen, zodat die laatste nu de poedelprijs dreigde te pakken.

In die volgorde kwam weinig verandering meer omdat Henk Wichers weliswaar van Auke van Urk verloor maar in de beslissende ontmoeting tegen Dick Stavast profiteerde van een onregelmatige zet van zijn tegenstander.

Kampioen onregelmatige zetten werd overigens Gerrit Schoenmaker die de verouderde stelling hanteert dat ook in het snelschaak de tegenstander het schaak moet aankondigen en zo tot zevenmaal toe een schaak over het hoofd zag. De zevende keer had hij het geluk dat Bert van Steenbergen zijn koning sloeg, en dat mag reglementair nu ook weer niet.

Oud-snelschaakkampioen Roel Kreulen scoorde ondanks het feit dat hij de laatste jaren weinig heeft geschaakt 10 punten, evenveel als Jon Derks en hij deelde zo met Jon de zevende plaats achter Frans van Emst die met 11,5 toch enigszins verrassend zesde werd. Ook Jan Bijker bemerkte dat hij een aantal jaren niet gespeeld heeft en eindigde met 9 uit 17 op de negende plaats, overigens voor erkende snelheidsduivels als Yun-Che Hu en Rody Holtrop die op respectievelijk 8,5 en 7,5 punt bleven steken. Bert van Steenbergen en Gerrit Schoenmaker deelden nu hun incident gebroederlijk de 12e plek met 6 punten, Jaap van der Hulst  liet uiteindelijk met 5 punten, Henk Mante met 4,5 en Geert Duiven met 3,5 achter zich. Gerald Bouw verspeelde dus de poedelprijs door van John Folkers te winnen, maar was bij de door hemzelf verrichte loting van de fles wijn zo verstandig zijn eigen naam te trekken !