laatste ronde schaakcompetitie

 

 

De spanning  was er al af nadat vorige week Auke van Urk de clubtitel en Henk van Dijk de lentetitel in de wacht sleepten. Het ging dus vooral nog om de vraag of beide kampioenen ook ongeslagen de eindstreep zouden halen. Henk van Dijk lukte dat omdat Jaap van der Hulst met wit zich te passief opstelde in een Philidoropening zodat Henk via een stukoffer tot een winnende koningsaanval kon komen.  De lentekampioen hoefde alleen aan Marcus Pliester remise toe te staan.  Die laatste verloor zijn tweede plaats door niet te spelen aan Ingrid Jansen, die niet hoefde te spelen omdat Gerrit Schoenmaker verstek liet gaan. Martinus Scheeringa stelde de vierde plaats veilig nadat hij in een langdurig gevecht met Geert Duiven eerst op materiele achterstand was gekomen maar uiteindelijk een kwaliteit vóór kwam en vervolgens op de vijftigste zet zijn a-pion tot promotie bracht.

Yun-Che Hu kon dus niet profiteren en verslikte zich bovendien in de Siciliaan van Oeds Dijkstra. Zijn paardenaanval liep dood en Oeds hield een pionnetje over aan de ruilhandel. Toen Yun-Che vervolgens nog een foutje maakte en met een pionnenovermacht werd geconfronteerd gaf hij op. Op speciaal verzoek had de competitieleider vader en zoon Roel Kreulen in deze laatste ronde aan elkaar gekoppeld. Na een rustige opbouw kon junior zijn f-pion opspelen en een aanval op de ouderlijke stelling opzetten, Senior probeerde op zijn beurt de jongste koning onder vuur te nemen, maar de jeugd won.

Clubkampioen Auke van Urk moest het met zwart opnemen tegen scheidend kampioen Dick Stavast. Het werd Koningsindisch en de kansen wisselden voortdurend, waarbij het duidelijk was dat degeen die de laatste fout zou maken de partij zou verliezen. Dat werd uiteindelijk Auke die in een remisestelling van loper met veropgerukte vrijpion tegen toren zich - zonder paard en met veel bedenktijd – vergaloppeerde. Zo sloot hij de playoffs af met 8 uit 10, vóór Dick Stavast met 7 uit 10 en Stef van Kesteren met 6,5 uit 10.  Stef speelde het Engels vrij ongeinspireerd waardoor wit eenvoudig een positie kon ontwikkelen met loperpaar en opgedrongen centrumpionnen. Jon had moeite uit de verschillende goede plannen te kiezen en kwam één zet te laat op het  juiste idee.  Stef kon de stelling in evenwicht trekken en stuurde aan op herhaling van zetten, en omdat Jon bij remise zou uitkomen op een jaarscore tegen Stef van 2,5 uit 3 liet hij het daarbij.

Frans van Emst was nog steeds op zoek naar zijn eerste winst in de playoffs en omdat Bert van Steenbergen met wit  in het Frans na b3 koos voor doorschuiven van de e-pion kon zwart met c5 de witte damevleugel volledig lam leggen. Omdat de zwarte aanval op de lang gerokeerde witte koning wat lang duurde kon wit loskomen met een paardoffer op h7 dat slechts met een tegenoffer onschadelijk gemaakt kon worden. Zwart behield met het loperpaar het initiatief maar juist toen het ingesloten witte paard gevangen zou worden, bracht de totdan opgesloten witte loper op b2 de voor Bert positieve beslissing.

 

Komende dinsdag wordt nog het snelschaakkampioenschap  gespeeld, waarbij met steeds elk vijf minuten bedenktijd  alle deelnemers  tegen elkaar zullen uitkomen, en de laatste beker op het spel staat.