Schaker Auke van Urk clubkampioen

Auke van Urk clubschaakkampioen

 

Auke van Urk is er in dit voor hem zo bijzondere jaar in geslaagd zijn 16e clubschaaktitel in Steenwijk te veroveren. Eerder al won  hij de Rapidtitel en in februari werd hij gehuldigd vanwege zijn 50-jarig lidmaatschap van de KNSB en  bevorderd tot lid van verdienste van de Steenwijker schaakclub vanwege zijn vele verdiensten  voor de club gedurende 40 jaar lidmaatschap. Een mooiere afsluiting van dit seizoen, waarin ook nog eens het 75-jarig jubileum van de club werd gevierd, was voor Auke dan ook niet mogelijk, temeer omdat het deelnemersveld sterker was dan ooit.  

 

De ontknoping leek aanvankelijk nog niet in de voorlaatste ronde te  vallen. Auke moest met zwart aantreden tegen Stef van Kesteren, die twee weken geleden regerend kampioen Dick Stavast versloeg, en alleen winst zou hem direct de titel opleveren. In een Tweepaardenspel in de nahand ontstond een weinig spectaculair middenspel, waarin Stef druk uitoefende op de verzwakte zwarte pionnenstelling. Toen Stef  echter zijn sterke paard terugtrok kreeg zwart een gelijk eindspel dat onmiddellijk remise gegeven werd toen tot Auke doordrong dat zijn grootste rivaal, Dick Stavast, in een geforceerde poging met zwart de Spaanse partij tegen Bert van Steenbergen te winnen en zo kansen op de titel te behouden, in een gelijke stelling zijn hand had overspeeld  en had verloren.

In de derde partij om de titel leek Frans van Emst zijn eerste zege te behalen nadat hij Jon Derks na een Hollandse opening met een veropgerukte vrije e-pion had opgezadeld, waaraan Jon toren en koning moest  koppelen. Na de tijdscontrole deed Frans in lichte tijdnood echter enkele ongecontroleerde zetten met zijn toren waardoor Jons vrije a-pion  kon oprukken. Tot overmaat van ramp liet Frans vervolgens ook nog een paardvork op koning en toren toe, waarna hij kon opgeven.

 

Ook in de lentecompetitie viel de beslissing: koploper Henk van Dijk maakte op het juiste moment gebruik van het feit dat Oeds Dijkstra zijn witte stukken op de damevleugel te passief had opgesteld. Henk viel met zijn dame de stelling binnen hetgeen uiteindelijk resulteerde in torenverlies voor Oeds, waarna deze opgaf. Marcus Pliester speelde niet en ziet nu zijn tweede plaats  ernstig bedreigd door Ingrid Jansen die met zwart in een Bogo-Indische partij in tijdnood weliswaar een pion verloor aan Martinus Scheeringa, maar dodelijk toesloeg na de tijdcontrole nadat Martinus in een poging te profiteren van die tijdnood zelf ook niet de juiste voortzetting koos.

De snelschakers Rody Holtrop en Yun-Che Hu wervelden in een Siciliaan  als tornado's over het bord. De vereiste 35 zetten speelden ze ruim binnen een uur en toen het stof was opgetrokken stond Yun-Che weliswaar een toren voor, maar Rody had de gevaarlijkste aanval. Hij zag  niet de mat-in-drie  en werd daarna zelf opgerold.

Roelof Kreulen strandde met wit in een Engelse partij, overgaand in Slavisch, tegen Jaap van de Hulst. Roelof kreeg ten koste van een pion het centrum in handen en aanvalskansen, maar hij wist daaruit niet het doorslaggevend voordeel te halen. Toen Jaap een  voor Roelof ongunstige afruil wist te forceren gaf deze op.

Gerald Bouw slaagde er niet in tegen Gerrit Schoenmaker  los te komen uit de verdediging en werd vastgezet op de onderste lijnen, hetgeen onvermijdelijk tot materiaalverlies en opgave moest leiden. Roel Kreulen boekte na een reeks nederlagen weer eens een overwinning, en Geert Duiven was zijn slachtoffer.