schaakcompetities

In de Steenwijkse schaakcompetities kwamen in de strijd om de lentetitel koploper Henk van Dijk en Marcus Pliester tegenover elkaar te zitten. Marcus koos met zwart voor het Siciliaans en poogde na de lange rokade Henks witte, kortgerokeerde koningsvleugel onder vuur te nemen. Hij kreeg de betere stelling maar zag geen kans de stelling open te brengen, en accepteerde daarom uiteindelijk wits remiseaanbod. Martinus Scheeringa zag Henk Mante op de tweede zet b5 doorschuiven, maar ook dat wit daarmee geen voordeel verkreeg. Juist zwart had een prettige stelling en omdat Henk mogelijk ook nog op de 23ste zet een kansje op tegenspel  liet glippen, greep Martinus het intitiatief dat hem uiteindelijk een loper tegen 2 pionnen opleverde en op de 61ste zet  nog een tweede stuk, waarna hij de buit binnen had.
Ook Roel Kreulen en Yun-Che Hu speelden een Siciliaan waarin zwart na een gelijkopgaande opening de druk op de witte koningsstelling opvoerde met een veropgerukte c-pion.  Roel moest zijn eigen aanval opgeven en dames afruilen, waarna beide strijders tot remise besloten.
Jaap van der Hulst liep averij op tegen Gerrit Schoenmaker. In een aangenomen damegambiet waagde Gerrit een experiment door zijn c-pion te dekken met de b-pion. Jaap investeerde 25 minuten bedenktijd maar veroverde een pion.  In een spannend eindspel kwamen de vooruitgeschoven pionnen wit goed van pas toen zwart niet de juiste verdediging tegen promotie vond en een loper moest offeren, waarna hij ook nog mat liep op de achterste rij. Ook Ingrid Jansen en Oeds Dijkstra zetten een Siciliaan op het bord. Zwart stond lange tijd gedrukt en offerde een pion om zich te bevrijden, hetgeen wit een dubbelpion opleverde. Na afruil van de lopers bood Oeds remise aan maar Ingrid zag nog kansen, en die bleken voor haar inderdaad aanwezig want alhoewel zwart het eerst een pion naar dame promoveerde, was het Ingrid die met de een zet later verkregen dame dankzij de stelling waarin aftrekschaak verborgen zat de zwarte dame won, en daarmee de partij. Geert Duiven probeerde tegen Rody Holtrop te snel met wit in de aanval te komen.Hij kreeg daarop een tegenaanval te verwerken waarbij de dames geruild werden en een witte toren verloren ging. Toen er geen enkele eer meer te behalen viel gaf hij op.
In de strijd om het clubkampioenschap zette Dick Stavast Frans van Emst klem toen deze met zwart in de Hollandse verdediging enkele minder goede zetten speelde. Dick kon rustig zijn stelling versterken en uiteindelijk een mataanval lanceren. Stef van Kesteren en Bert van Steenbergen speelden wederom los van de theorie en kregen een erg ingewikkeld middenpionnenspel, waarin eerst Stef en later Bert veel denktijd moesten investeren. Te veel, want met nog 20 tegen 120 seconden gaf Bert in een afwikkeling een volle toren weg, en daarmee een goed resultaat.
Auke van Urk verdedigde met wit zijn koppositie tegen de eerdere koploper Jon Derks. Het werd een experimentele partij waarin niet op een pionnentje werd gekeken. Jon wist uiteindelijk veilig te rokeren en na algehele afruil in het centrum hield Auke meer pionnen en een gewonnen eindspel over. Tot in de kleine uurtjes werd nog geanalyseerd, maar dat bracht geen verandering in de uitslag. Door deze resultaten blijft Auke aan kop met 5,5 uit 6 voor Dick met 5 uit 6. Stef verzamelde inmiddels 3,5 punt en Jon blijft op 3 staan. Bert en Frans behaalden alleen de remise tegen elkaar. Om de lentetitel blijven met name Henk van Dijk en Marcus Pliester strijden, met in de achtervolging Martinus Scheeringa, Yun-Che Hu, Roel Kreulen en Gerrit Schoenmaker.