beslissingen in schaakcompetities zijn nabij

 

 

 

In de lentecompetitie drukte Jaap van der Hulst Gerald Bouw  bruut diens tekortkomingen in het Spaans onder de neus. Gerald verloor niet alleen spoedig zijn dame maar ging ook nog  mat. Rody Holtrop  schotelde  Gerrit Schoenmaker een gambiet voor, waarvan deze echter geheel niet schrok en op de 19de zet een stuk won. Vanuit deze comfortabele positie ging Gerrit  even later wel in de fout: hij verloor het stuk weer en kwam meteen ook in zo'n slechte stelling dat hij nog verloor ook. Koploper Henk van Dijk moest het met wit opnemen tegen Yun-Che Hu die als gewoonlijk snel en  aanvallend speelde, en zich niet de tijd gunde om te

 rokeren. Nadat  Henk de aanvallen had afgeslagen won hij wat pionnen en kon hij met steun van zijn beide toren het eindspel naar zijn hand zetten. Deze winst dwong Marcus Pliester om tegen Martinus Scheeringa op winst te spelen. Weliswaar had Marcus wit maar Martinus is inmiddels zo door de wol geverfd dat hij ook met zwart zijn kansen rustig afwacht. Marcus investeerde enkele pionnen in een poging beslissend voordeel te krijgen maar juist Martinus kreeg met loper en veropgerukte h-pion  zodanig mooi spel dat Marcus capituleerde.  Oeds Dijkstra  en Roelof Kreulen  zetten in hun  zoveelste  ontmoeting de d-pionnen tegenover elkaar. Oeds won een kwaliteit door een vroeg  foutje van zijn tegenstander en dat voordeel hield hij vast terwijl hij ook het initiatief behield. Na afruil van de zware stukken moest Roelof het moede hoofd in de schoot leggen. Ingrid Jansen en Roel Kreulen streden om plaats vijf. Roel  bediende zich van de Siciliaanse draak. Er ontspon zich een scherpe strijd  met aanvallen op de tegengesteld gerokeerde koningen. Ingrid veroverde de d-pion en haar lopers werden ijzersterk. Met een kwaliteitsoffer probeerde Roel het tij te keren maar toen de witte toren op d7 binnendrong dreigde voor zwart of stukverlies of het oprollen van zijn verzwakte pionnenstelling, en dus gaf hij op.

Om de clubtitel werd in de inhaalronde maar één partij gespeeld. Frans van Emst had tijdens zijn korte vakantie een nieuwe variant van het Frans bestudeerd en alhoewel Auke van Urk daarop niet voorbereid  was kreeg hij toch een goede positie, met name omdat de witveldige zwarte loper niet in het spel kwam. Met zijn wel actieve  stukken wist Frans, door afruil van stukken, toch een eindspel te forceren met een pion meer maar daarin onderschatte hij  de mogelijkheden van Auke die met zijn vrije centrumpionnen  eerder tot promotie kwam dan één van de drie zwarte.

Auke  vergrootte door deze winst zijn voorsprong op Dick Stavast tot 1,5 en op Stef van Kesteren tot 2 punten. Komende week kan de kampioensbeslissing  vallen in de partij tussen Stef en Auke, die door Dick uiteraard met argusogen zal worden gevolgd.

Het Lentekampioenschap van Henk van Dijk  lijkt nagenoeg zeker nu hij meer dan 25 punten voorsprong heeft op Marcus. Ook in die competitie  kan de beslissing komende week vallen.