Waheeb Qatina Rapidkampioen 2009

Na tweemaal vier ronden rapidschaak was Dick de koploper met 7½ uit 8, gevolgd door Waheeb met 6½, Jon en Bert met 5½ en Roel (jr) met 5. Maandag mailde Dick dat hij verhinderd was, daarom leek de strijd om het rapidkampioenschap weer geheel open.

Waheeb maakte echter geen fouten, al beleefde hij in de partij tegen Roel Kreulen nog wel wat angstige momenten . Dankzij twee overwinningen en twee remises, waarvan één in de laatste ronde toen hij al buiten bereik van zijn concurrenten was eindigde hij met 9½ uit 12 overtuigend bovenaan. De 7½ punt die Dick in de eerste 8 partijen behaald had waren nog goed genoeg voor plaats twee. Op een gedeelde derde plaats eindigden Jon , Marcus , Roel en Frans de Groot met 7 punten ieder.

Vooral van Frans de Groot, die de laatste avond zijn score van 3½ uit de eerste 8 ronden verdubbelde door winst op Marcus, Jon, Frans van Emst en een remise tegen Jaap een knap resultaat; met 3½ uit 4 was hij ook de topscorer van de laatste rapidavond.

Waheeb zal met veel genoegen gezien hebben dat zijn concurrenten vooral elkaar afslachtten.

Roel scoorde 2 uit 4, Jon 1½ uit 4, en Bert zelfs maar ½ uit 4.

Op deze finale-avond werden we nog verrast met een gastoptreden van ons erelid uit Doetichem, Adri Maranus, die een paar dagen in de buurt op vakantie was en de verleiding niet kon weerstaan om een paar potjes mee te spelen.

Gerald Bouw sleepte nog een speciale prijs in de wacht, hij was tenslotte alle drie de avonden van de partij en omdat hij steeds de meeste bedenktijd had was hij uiteindelijk degene die het hardst had moeten werken voor de punten.

In totaal deden, verdeeld over de drie avonden, 23 spelers aan dit rapidkampioenschap mee. Aangezien er momenteel 17 schakers in de reguliere onderlinge competitie actief zijn alle reden om dit evenement een vaste plaats op de Steenwijkse schaakkalender te geven.