Steenwijk genoeg aan remise voor het kampioenschap na winst op NEO Bergum

Door een 6-2 overwinning op NEO uit Burgum in de voorlaatste wedstrijd lijkt het eerste team van de Steenwijker schaakclub zeker van het kampioenschap in de 2e klasse van de Friese Bond. Teamcaptain Auke van Urk en vaste speler Henk Mante waren verhinderd, maar invallers Wahib Quatina en Jaap van der Hulst toonden zich goede vervangers.

Jon Derks opende tegen Henk Kooistra de score. Doordat Jon de damevleugel van zijn tegenstander had ingesnoerd, kreeg hij de vrije hand voor een koningsaanval via de g-lijn. Zwart meende alle invalsvelden dicht te kunnen houden, maar overzag dat daarbij zijn dame werd ingesloten. Weliswaar kreeg hij enig materiaal terug, maar met een aardige combinatie zorgde Jon voor de nekslag en het eerste punt.

Wolter Visscher kwam met Adriaan Raap in een schotse partij terecht waarin Raap op de vierde zet de dame op f6 posteerde. Door treurige familieomstandigheden was Wolter niet in de stemming voor een sprankelende partij en zo liet hij kansrijk initiatief lopen, waarna de stelling in evenwicht raakte en remise op de 22e zet een logisch gevolg was.

Bert van Steenbergen kreeg van Ruurd Kooistra de gelegenheid via “en-passant-slaan” een ver opgerukte b-pion te koesteren. Toen deze vervolgens met rugdekking van Berts op de diagonaal geposteerde loper dreigde te promoveren, gaf Kooistra op.

Dick Stavast zette aan bord twee een solide Pirc-verdediging op. Toen zijn tegenstander Klaas Dijkstra op de 22ste zet domweg de d-lijn opende en uit handen gaf, kon Dick een batterij van loper + dame op de diagonaal zetten met dodelijke dreiging op de zwarte koning, waarbij hij zijn zwarte loper nog achter de hand hield voor verdere dreigingen. Dijkstra probeerde nog een valstrik in te bouwen, maar zag zich even later geconfronteerd met dreigend stukverlies, waarna hij opgaf.

( in het diagram de stelling in deze partij na de 26ste zet van zwart, waarna wit Dg2 speelt en zwart met b4 voortzet, en wit na afruil van de a-pionnen toren a7 speelt, met de bedoeling de loper op b7 te elimineren)

Omdat Jaap van der Hulst tegen Len Heaton een degelijke stelling had verkozen boven een poging tot directe stukwinst te komen, en daaraan 2 verbonden vrijpionnen had overgehouden, was de overwinning zeker, hetgeen Frans van Emst de impuls gaf om voor stukwinst het risico te nemen dat zijn toren werd ingesloten. Zijn Hollandse verdediging tegen John van der Linden leidde direct al tot een aanval van wit met loper en paard op c7, maar toen die secuur werd opgevangen moest wit retireren en volgde een zwarte aanval op de koningsvleugel. Omdat beide witte paarden de zijkanten van het bord verkozen, kon zwart met zijn toren over de c-lijn binnendringen, met eerder bedoelde paardwinst tot gevolg. Toen wit geen kans zag de toren te vangen, maar ook nog de zwarte paarden zag binnendringen in zijn stelling gaf hij op.

Wahib Quatina, die in het verleden bij NEO speelde, kreeg tegen oud-clubgenoot Johan Broens de overhand, maar zak Broens de open e-lijn in bezit nemern met de toren. Er moest nog secuur verdedigd worden om niet in het nadeel te komen, en met een remise kwam de tussenstand op 6-1 omdat ook Jaap van der Hulst inmiddels zijn voordeel – nadat hij ook nog een gepend paard had geslachtofferd – in volle winst had omgezet.

Regerend Steenwijker clubkampioen Marcus Pliester had het in een Pirc zwaar tegen Sjoerd Hoekstra, de Burgummer 1ste-bord-speler, die ook over een beduidend hogere rating beschikt. Aanvankelijk kon Marcus het openingsinitiatief wel vasthouden, maar toen Hoekstra een stukoffer terecht niet aannam, en beide lopers van Marcus kwamen in te staan, kreeg de Steenwijker kopman voor een van zijn lopers slechts 2 pionnen terug, en speelde hij vervolgens een verloren strijd.

Met de einduitslag in deze uitwedstrijd van 6-2 voor Steenwijk kon tevreden de thuisreis worden ondernomen. Op 31 maart a.s. volgt nog een thuiswedstrijd tegen Schaakclub Rijs uit Gaasterland, en dan hebben de Steenwijkers aan remise voldoende voor de titel.