Steenwijk - ODI 5½-2½

Weer een ruime overwinning voor het eerste team van de schaakclub Steenwijk.

En omdat concurrent DSC 2 een krappe 4½ - 3½ zege boekte staat Steenwijk nu bovenaan in de 2e klasse b van de FSB. Veel zegt dit niet, de beslissende wedstrijd DSC 2 – Steenwijk 1 staat voor de volgende ronde in februari op het programma.

Vlotte overwinningen waren er voor Wolter Visscher en Auke van Urk.

Aan de overige borden werd lang en hard gestreden. Het derde punt werd ingebracht door Dick Stavast die na een rustige openingsvariant wat behendiger met zijn stukken manoeuvreerde dan zijn tegenstander. Die zag zijn stelling ineenstorten toen Dick een paard op het centrale veld d5 wist te posteren. Aan bord 4 en 5 hadden Jon Derks en Bert van Steenbergen het zwaar te verduren. Dat ze allebei met remise wisten te ontsnappen was natuurlijk aan hum taaie verdediging te danken, maar ook aan het feit dat hun tegenstanders kansen lieten liggen.

Frans van Emst speelde een ingewikkelde partij, waarin hij initiatief op de damevleugel had en zijn tegenstander de koningsvleugel onder schot nam. De koningsaanval sloeg niet door , ook niet na een kwaliteitsoffer en daarna nog een paardoffer. Toen Frans de dames wist af te ruilen was zijn materiële voorsprong ruim voldoende voor winst.

Aan bord 1 had Marcus Pliester het zwaar tegen de geduchte Siebolt Haijtema. Die kwam een pion voor en die pion rukte ook nog gevaarlijk ver op. Maar toen Haijtema naliet de dekking van die pion blijvend veilig te stellen was Marcus er als de kippen bij om de pion te heroveren en werd de vrede getekend.

Henk Mante speelde een inspannende manoeuvreerpartij, waarin hij aanvankelijk de beste kansen leek te hebben, maar uiteindelijk toch verloor omdat zijn tegenstandster over de langste adem bleek te beschikken.

Gedetailleerde uitslagen :

1 Marcus Pliester - Siebolt Haijtema ½ - ½

2 Dick Stavast - Pieter de Boer 1 - 0

3 Auke van Urk - B. Geerligs 1 - 0

4 Jon Derks - S. Boersma ½ - ½

5 Bert van Steenbergen - Sjouke Haijtema ½ - ½

6 Wolter Visscher - Klaas Hoekstra 1 - 0

7 Frans van Emst - Merijn de Haas 1 - 0

8 Henk Mante - Janine de Boer 0 - 1

5½ - 2½