Jon Derks snelschaakkampioen !

Op de laatste dinsdagavond van het schaakseizoen organiseert de Steenwijker schaakclub traditiegetrouw een snelschaaktoernooi dat ook toegankelijk is niet-clubschakers.

Zo ook afgelopen dinsdag, en slechts een tiental spelers kan weerstand bieden aan vakantie of voetbal en meldde zich voor deelname. Daaronder niet de winnaars van de afgelopen jaren, zodat bij voorbaat vast stond dat de wisselbeker in andere handen zou overgaan.

Jon Derks toonde vanaf aanvang zijn interesse en beeindigde de voorronde ongeslagen met de volle 100%-score, daarbij enigszins geholpen door vrouwe Fortuna. Kersvers clubkampioen Marcus Pliester volgde op één punt, ruim voor een 4-tal met een 50%-score. Geert Duiven had zich de laatste maand vooral geconcentreerd op zijn taxateursopleiding en examen, en taxeerde zodoende ongetraind de schaakstelling nogal eens verkeerd in. Rapidkampioen Bert van Steenbergen kon bij dit tempo van 5 minuten zijn creativiteit niet kwijt, en kon zich niet mengen in de strijd om de beker. Er werden trouwens nogal wat reglem

entaire overwinningen geclaimd op tegenstanders die het ”schaak” – dat niet gemeld hoeft te worden – niet tijdig ophieven. Verder waren de enige stoppen die doorsloegen die van de regionale electriciteitsvoorziening, waardoor de schakers genoodzaakt waren even de klokken stil te zetten.

In de play-offs kregen Geert en Bert in groep 2 gezelschap van Martinus Scheeringa en Frans van Emst. Geert kon het niet de baas worden en de anderen haalden allen 2 punten, goed voor een gedeelde 5e plaats.

Jaap van der Hulst zag af van deelname in groep 1 en ging

tevreden met zijn resultaat vervroegd onder de wol vanwege verplichtingen op de woensdagochtend. Gerald Bouw bleef de hele avond toeschouwer omdat zijn handicap hem belet om in dit tempo stukken en klok te bedienen.

In groep 1 kwam Henk Mante tempo te kort om het de anderen lastig te maken. Toen Jon ook zijn tweede partij tegen Marcus won, en in de slotronde de nieuwe lentekampioen Frans de Groot op remise hield – waarmee Frans de enige speler werd die Jon een halfje ontfutselde - was zijn snelschaaktitel daar ! Marcus werd tweede, Frans derde.

Schakers die gedurende de zomermaanden een middagcompetitie willen spelen kunnen zich melden bij Auke van Urk. De overigen treden weer aan begin september, nadat het nieuwe schaakseizoen eind augustus is geopend met de jaarvergadering.