ronde 27: tactisch geweld in Duiven tegen Derks

Gerald Bouw speelde met wit tegen Wim Rehorst, Gerald had er zin in en ging al rap met zijn toren op roof uit. Dat bleek niet zo'n goed idee. De toren sneuvelde in de strijd. Hierdoor aangemoedigd ging Wim zijn dame en torens in stelling brengen om vervolgens mat op de onderste lijn te geven.
Rein Beekman - Henk Mante, Rein zette een uitstekende siciliaan op het bord zodat Henk het aardig benauwd kreeg. Maar een oude rot in het vak pak je niet zomaar en toen Rein dacht ik heb je, pakte Henk toe en zette hij wit helemaal klem.
E. Ashness speelde met wit tegen Frans de Groot een gelijk opgaande partij tot in het middenspel toen beging Ed enkele missers en gaf hij achtereenvolgens een loper en een toren weg. Daarna was het voor Frans een kwestie van uitspelen en afmaken.
Frans van Emst - Marcus Pliester, je zou het een Frans gambiet kunnen noemen, maar al heel snel werd van de ganbare theorie afgeweken. Frans ging te snel in de aanval en vergat zijn dame-vleugel te ontwikkelen. Er ontstond een zeer scherpe partij maar Frans kwam stukken tekort om de aanval in winst te kunnen omzetten en Marcus maakte hier goed gebruik van en maakte meerdere stukken buit. Ten einde raad offerde Frans nog een dame en daarna was het echt over en uit.
Geert Duiven - Jon Derks, Geert maakte er een felle aanvalspartij van en Jon moest goed op zijn tellen passen. Zoals bekend is Geert niet erg zuinig op zijn stukken en ook nu offerde hij er lustig op los. Zelfs met drie stukken achterstand moest Jon nog geweldig oppassen. Maar met zo'n voorsprong liet Jon zich de kaas niet meer van het brood eten 0-1.
Ten slotte nog de partij van Bert van Steenbergen tegen Auke van Urk. In een gelijk opgaande strijd bouwde Auke op zijn bekende sluipende manier een mooie aanval op de witte koning op. Om de aanval af te ronden gaf Auke eerst een schijnoffer. Bert zag zich genoodzaakt deze terug te geven. Nu moest Auke het afmaken, uit twee zwarte paarden koos Auke echter de verkeerde waardoor Bert eeuwig schaak kon geven.