Veel spannende partijen deze week

Geen verrassende uitslagen, verzuchtte een lid van het tweede schaakteam na de onderlinge competitie ronde van dinsdag 4 maart, maar WEL heel spannende partijen.

Koploper Auke van Urk nam het met wit op tegen Lentekampioen Martinus Scheeringa en opereerde behoedzaam naar ruimtevoordeel . Zwart stond enkele zwakke plekken op zijn damevleugel toen om een pittige aanval te lanceren op de koningsvleugel. Daarbij verwaarloosde hij echter bzijn koningsstelling en dat kostte hem de dame, en zo de partij.

Oeds Dijkstra hield met wit tegen Marcus Pliester lange tijd de stelling in evenwicht, ondanks de tegengestelde rochades. Aan beide kanten kwam druk op de koningsstelling, waarbij Marcus het voordeel bleek te hebben van actievere stukken. Op de 25e zet won hij een pion, maar waakzaamheid bleef geboden, en pas in het verre eindstel sneuvelde meer wit materiaal en kon zwart de partij besluiten met aftrekschaak.

Jon Derks werd door Henk Mante en zijn zwarte stukken getracteerd op stevig aanvalsspel en tactische wendingen. Zwart ging in op een pionoffer ten koste van dreigingen tegen zijn dame. De dame wist zich op listige wijze te redden, maar zwart bleef zitten met ontwikkelingsachterstand, en in het eindspel bleek de activiteit van de witte torens die over de c-lijn binnendrongen doorslaggevend. Zwart werd in zijn eigen loopgraven teruggedrongen en een kwaliteitsoffer bezegelde zijn lot.

Roel Kreulen stortte zich met zwart in een Fromms-gambiet op Frans van Emsts f4-opening. Na 6 zetten werd de theorie verlaten en kwam het aan op origineel eigen denkwerk . Wit wist met een veropgerukte d-pion de zwarte diagonaalloper uit te schakelen en de pion op c7 te posten. Met beide koningen ongerocheerd op de achterlijn trachtte zwart het initiatief naar zich toe te trekken, maar toen hij torenschaak op de achterste lijn toeliet en tot overmaat van ramp ook nog zijn eigen aanval doorzette in plaats van c7-pion op te halen, eindigde het gevecht plotsklaps met promotie tot dame.

Bert van Steenbergen tracteerde achterneef Gerald Bouw op een Spaanse partij en verlokte zwart tot het oppeuzelen van één pionnetje te veel. Die gulzigheid kostte de dame en daarna was het – nog erg mooi met mat op de onderste lijn - snel uit.

Geert Duiven kreeg met wit overzicht toen Wolter Visscher met zwart afweek van de gebruikelijke Siciliaanse verdediging door eerst z’n b-paard te spelen. Geert zette alles op de aanval en Wolter kon zich maar ternauwernood redden door flink af te ruilen. In het eindspel begin wit evenwel wat onnauwkeurigheden waardoor hij beetje bij beetje pionnenmateriaal achterraakte, en zo uiteindelijk verloor.

Ed Ashnes liet in het vierpaardenspel tegen Rob Rietbergen al spoedig een vorkje toe waardoor hij een stuk achterraakte. Hij worstelde nog door tot de 26e zet maar toen bleef hem geen andere keus dan het omleggen van de eigen monarch.

Door deze uitslagen vergroot de top-5 de afstand met het middenveld en gaat de strijd om de plaatsen die recht geven op deelname aan de play-offs stevig door.

Dinsdag 18 maart a.s. speelt het eerste schaakteam de voorlaatste bondswedstrijd, en op dinsdag 25 maart is er avond met “tijdshandicap-rapid” waarop weer alle schakers van Steenwijkerland welkom zijn. Een week later krijgen de Steenwijkers de kans om op een door Advocatenbureau van Emst gesponserde simultaanavond aan te treden tegen de Nederlandse schaaknestor Jan Timman.