Flitsende start voor het tweede schaakteam

Het tweede team van de Schaakclub Steenwijk speelde zijn eerste wedstrijd in de vijfde klasse FSB. Vorig seizoen speelde dit team nog in de tweede klasse, maar degradeerde. Normaal gesproken zou het dus in de derde klasse zijn beland, ware het niet dat de Schaakclub Steenwijk het nu met minder leden moet doen dan voorheen, en niet langer een tweede achttal op de been kan brengen. Een viertal ging nog wel, en zo kom je automatisch terecht in de vijfde klasse.
De eerste wedstrijd werd thuis gespeeld tegen het viertal van schaakclub De Twee Kastelen uit Gerkesklooster. De suprematie van de Steenwijkers werd pas gaandeweg duidelijk, hoewel Roelof Kreulen al snel met het nodige raffinement een stuk wist te winnen tegen een pion. Om daar het volle profijt uit te kunnen halen, moest hij echter heel lang geduld hebben en uiterst secuur spelen. Oeds Dijkstra kwam vanuit het Catalaans langzaamaan in een steeds betere positie. In de stelling van zijn tegenstander daarentegen ontbrak het aan coördinatie, niet zo gek misschien dat deze het overzicht verloor en een stuk weggaf. Jaap van der Hulst speelde een heel regelmatige partij waarin hij de positionele druk steeds verder opvoerde, wat uiteindelijk in materiaal werd omgezet. De sterkste speler van De Twee Kastelen zat aan het tweede bord, tegenover Martinus Scheeringa, maar deze tactische opstelling had niet het gewenste effect. In de kluwen van stukken wist Martinus het beste de weg en hij verschalkte zijn opponent met een fraaie penning.
Zo werd het dus, zegge en schrijve, vier tegen nul voor Steenwijk! Of, om het in honkbaltermen uit te drukken: een 'clean sweep'. Het was wel sneu, maar met lege handen aanvaardde het Friese viertal de terugreis naar het verre Gerkesklooster.
Dit alles speelde zich af tegen de achtergrond van de interne competitie, waarin Geert Duiven verloor tegen Rob Rietbergen, en Jon Derks won tegen Gerald Bouw. Bert van Steenbergen en Frans van Emst maakten remise. Frans de Groot kon zijn kunststukje van vorige week, toen hij remise hield tegen Auke, niet herhalen tegen Marcus Pliester. Frans probeerde de boel weer dicht te schuiven, wat Marcus voorkwam door de druk tijdig op te voeren. Marcus kwam een pion op voorsprong, vervolgens nog een. Zwart gaf op juist voordat hij mat zou gaan.
Adri Maranus en Auke van Urk speelden Siciliaans, waarbij Adri, met wit, zich vrij onorthodox opstelde. Zwart kreeg hierdoor misschien enig initiatief, maar niet zodanig dat de remisemarge werd verbroken.
Na twee achtereenvolgende remises keek Auke een beetje zorgelijk, maar hij blijft natuurlijk bovenaan, gevolgd door Marcus en door Frans van Emst. Bert klimt door naar de voorlopige vierde plaats.