Verslag afsluiting seizoen

Schaakclub Steenwijk beëindigde afgelopen dinsdagavond het seizoen 2022-2023 met een druk bezochte snelschaakavond. Enkele weken terug al had Dick Stavast zijn 15e clubkampioenstitel veroverd ( inclusief één samen met Bruno Jelic in 1997) en vorige week veroverde Matthijs Kuipers in een rechtstreeks duel in de laatste ronde de Lentetitel na een nek-aan-nek race met jongeman Louis Beuving.

Het deelnemersveld van de snelschaakavond bestond uit 24 man en dat waren er te veel om ieder tegen ieder te laten spelen. Met een speeltempo van 3 minuten p/persoon plus 2 seconden bijtelling per zet, werd daarom gekozen voor “14 ronden zwitsers” waarbij de computer telkens indeelt naar ranglijstvolgorde. Aangezien de dit seizoen massaal toegestroomde jongelingen bijna uitsluitend snelschaakpartijen spelen als oefening, werd verwacht dat ze het de oudjes flink lastig zouden maken. Dat gebeurde ook maar het betere spelinzicht hield de senioren grotendeels op de been. Wel werd aan beide zijden veel en hardop geklaagd over “veel te weinig tijd” , “enorme blunders” en “fatale black-outs”.

Nick Jhirad ging van start met een nul maar bleef verrvolgens 13 partijen lang ongeslagen en hij werd dan ook met een ruime voorsprong toernooiwinnaar. Roel Kreulen en Auke van Urk konden enige tijd in zijn spoor blijven maar werden uiteindelijk met 10 punten gezamenlijk tweede. De vierde en vijfde plaats waren voor Peter de Korver en Dick Teunis met respectievelijk 9 en 8 punten, en de jongelingen Louis Beuving en Jibbe Sassen bleven steken op 7,5 punt net als Jan Bijker, Lauren Vis en Frans van Emst.Pelle Sassen volgt op een halfje en deelt die 11e plaats met kanonnen als Henk van Dijk en Jon Derks. Net geen 50% scoren Geert Duiven en nieuwkomer Tim Kursten met 6,5. Rapidkampioen Meine Wassenaar had zijn avond niet en bleef hangen op 6 net voor Kristian Bokhorst met 5,5.Pieter van der Zee zag meerdere gewonnenstaande partijen verloren gaan maar sleepte er nog een 18e plek met 5 punten en Anton Ponne had hoger kunnen eindigen als hij niet tijdig naar huis moest. Datzelfde geldt voor Yannick Liefting, Jannes Lengkeek, Gerbrand Wijbenga , Jelmer de Goede en Arjan Stroeve die voortijdig het strijdperk verlieten.

Wedstrijdleider Geert Duiven, die tussen zijn partijen door de computer bediende, kan terugzien op een zeer geslaagde slotschaakavond. Eind augustus gaan de schakers weer van start met een terugblik op het afgelopen seizoen en een vooruitblik op het komende tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering.