Dick Stavast weer clubkampioen bij de Steenwijker schakers



Schaakclub Steenwijk sluit traditiegetrouw het seizoen af met een snelschaakavond . Dat zal zijn op dinsdag 11 juni 2019 vanaf 19.45 uur in Ons Dorpshuis te Onna. Ook (huis)schakers niet-leden zijn van harte welkom.



Het clubkampioenschap 2018-2019 werd een prooi voor Dick Stavast die zich voor het vijfde jaar in successie de sterkste clubschaker toonde, ditmaal met 9 uit 10. Sinds 2009 wist alleen Auke van Urk tweemaal – in 2011 en 2014 – de hegemonie van Stavast te doorbreken. Matthijs Kuijpers eiste dit jaar de tweede plaats op met 6,5 uit 10, een halfje vóór Van Urk met 6 uit 10. Henk van Dijk werd vierde met 3,5 uit 10 en verrassend was dat hij slechts drie partijen verloor maar er ook geen enkele wist te winnen. Jon Derks en Dick Teunis wonnen elk éénmaal maar bleven steken op een totaal van 2,5 punt.



De lentetitel, bevochten door de overige 22 clubschakers, werd bemachtigd door Meine Wassenaar uit Noordwolde. Pas in de laatste ronde kon hij die titel veilig stellen door in een rechtstreekse confrontatie zijn enig overgebleven rivaal Lieuwe Cnossen te verslaan. Cnossen is net als Wassenaar hoofdlid bij schaakvereniging WES te Wolvega, en beiden toonden zich een flinke versterking voor de competitie in Steenwijk. Als tweede eindigde Ingrid Jansen, die de lijst aanvoerde toen zij enige weken geleden met vakantie ging. Derde werd Cnossen en vierde – na een eindsprint – Frans van Emst. Haijo de Vries kon vanwege zijn werk in ploegendienst maar beperkt deelnemen maar is met 5,5 uit 7 sterker dan de vijfde plaats doet vermoeden. Titelverdediger Roel Kreulen en de andere oud-kampioenen Martinus Scheringa en Bert Dassen misten deze lente de benodigde vorm om tot het einde toe mee te strijden om de titel. Olivier Vernooij werd fraai achtste: hij won 6 van de 11 partijen en verloor de andere 5. Gerrit Schoenmaker won 5 van zijn 10 partijen en Marius Bijkerk boekte 5 van de 11 keer winst. Gerbrand Wijbenga won 5 van de 12 en was even compromisloos als Vernooij: hij verloor de andere 7. Nieuweling Niek Strampel speelde 4 partijen mee en wist er één te winnen: voldoende reden om volgend jaar de gehele competitie mee te spelen.