Schaakclub Steenwijk gaat meedoen in de landelijke zaterdagcompetitie


Met ingang van het seizoen 2018-2019 ondergaat de Nederlandse schaakcompetitie een ingrijpende wijziging doordat de competitie van de regionale bonden wordt losgekoppeld van die van de landelijke.

Voor het eerste team van Schaakclub Steenwijk, dat in de hoogste klasse van de Friese bond speelt, betekent het dat er geen promotie meer valt te behalen naar de landelijke, zaterdagse KNSB-competitie. De overige Steenwijker teams (waarschijnlijk 4, voortaan bestaand uit 4 spelers) zullen uitkomen in de lagere klassen van de Friese bond.

Voor de KNSB-competitie is er in de nieuwe opzet een vrije inschrijving voor achttallen, waarbij wordt ingedeeld op basis van de regionale resultaten van het afgelopen jaar en van de gemiddelde rating – individuele score behaald in voorgaande wedstrijden – van de teamleden.

Omdat noch Steenwijk, noch Wolvega, noch Heerenveen voldoende spelers hebben die op zaterdag willen spelen en bovendien sterk genoeg zijn om een representatief team op de been te brengen, hebben de drie verenigingen besloten een samenwerkingsverband aan te gaan om toch twee teams in de landelijke competitie te krijgen.

Onder de naam TAL – samentrekking van Tjonger, Aa en Linde, de drie rivieren in het werkgebied en daarnaast de naam van de uiterst creatieve en gewaardeerde Letse ex-wereldkampioen – zullen twee achttallen met als speelplaats Wolvega de schaakstrijd aangaan met teams uit Noord- en Oost Nederland.

Schakers die tot nu toe de stap naar de Steenwijker schaakclub niet gezet hebben omdat spelen op doordeweekse avonden een belemmering is, maar die eens per maand op de zaterdag daartoe wel in de gelegenheid zijn, en op niveau willen schaken, kunnen zich voor deelname in een van de KNSB-teams aanmelden bij de vereniging.