Weer net niet voor Steenwijk 2


3½ - 3½ staat het hier bij de wedstrijd Steenwijk 2 - Lemmer.
Alleen Frans is nog bezig, tegen Jan Holtrop, in 2015 winnaar van ons snelschaakkampioenschap. Frans had nog ca. 10 minuten op de klok (+ natuurlijk 15 seconden extra per zet) , Jan moest het met minder dan 4 minuten doen.

Dit is het eindspel, waar ze mee te maken hebben. Ongelijke lopers, dus de remisekansen zijn groot maar de mogelijkheden om de mist in te gaan ook .
Frans had wit en speelde hier 43. g4? , misschien met de gedachte dat hoe minder pionnen er op het bord staan hoe groter de remisekansen. Ik denk dat hij op de koningsvleugel passief had moeten blijven met 43. g3 en later eventueel h4. Gaat zwart dan met zijn koning naar g4, dan moet je met wit zorgen je koning op f2  te hebben en gaat zwart met zijn koning naar de damevleugel, dan moet je zorgen dat je daar zelf ook op tijd bent met je koning.
Nu volgde 43. ...fxg4  44. hxg4  Kg7? Hier was 44.  ..... h6 het sterkst, want nu had Frans met 45. g5 de koningsvleugel op slot kunnen zetten. 45. Kg3 h5 (ook hier is h6 sterker) 46. gxh5? Nu krijgt zwart wat hij wil, vrijpionnen op de a-lijn en de h-lijn. Ik denk dat het eindspel vanaf hier niet meer te houden was . Na 46. Kh4! gaat de vrijpion op de h-lijn niet meer door, want op 46. ...Kh6 volgt 47. f5. 46. ... gxh5 47. Kh4  Kg6  48. Lb2  Lb3  49. Kg3 Kf5  enz. De zwarte koning gaat naar de a-pion, dat kost wit zijn loper, de zwarte loper beschermt de zwarte pionnen en vervolgens gaat de zwarte koning weer terug naar de koningsvleugel en verovert daar de resterende witte pionnen.
Dat  was dus weer een verlies met 3½ - 4½.En de schaakavond was voor Steenwijk zo mooi begonnen.

Links:
Bord 3, Maarten Breimer tegen Yun Che 21. Te1??  Dxe1 mat

Rechts :
Bord 4 Gerrit tegen Durk van der Werf  20. .... Lb6?? 21. Pd6+  met damewinst. 

Dat was 2 - 0 na ongeveer 1 uur spelen.
Er leek zelfs nog meer in het vat te zitten. Aan bord 5 en 6 stonden Bert en Haijo riant. Wat er in die partijen mis ging kon ik niet meer achterhalen maar de partijen gingen in ieder geval verloren.

Geert liet zijn toren insluiten en verloor vrij kansloos en Jaap speelde een partij met wisselende kansen, waarin zijn tegenstander uiteindelijk de laatste en beslissende fout maakte. Omdat Dick T   aan bord 1 een degelijke remise scoorde tegen Frank Beene Frankema hing alles af van de partij van Frans aan bord 2 met de al beschreven tragische afloop.