Cupfighters

Daar zitten ze weer, de cupfighters uit Steenwijk en Stiens. Met frisse tegenzin beginnen ze rond middernacht nog eens aan een vijfminutenvluggertje omdat de reguliere wedstrijd onbeslist was gebleven.
En er gebeurden bizarre dingen.
Om bovenaan te beginnen: Matthijs had een gewonnen dame-eindspel, maar gaf zijn dame weg. Op zich niet erg want twee van zijn pionnen stonden op promoveren. Alleen, toen hij zijn eerste pion liet promoveren bleek hij schaak te staan en was zijn tegenstander er als de kippen bij om winst te claimen vanwege een onreglementaire zet.
Ook Henk had een gewonnen eindspel, dit was de stelling als ik mij goed herinner. Henk had zwart en speelde Ke3. Niets mis mee natuurlijk, alleen had hij nog maar 3 seconden bedenktijd over en in die tijd is het fysiek onmogelijk om ofwel wit mat te zetten ofwel alle witte pionnen van het bord te slaan en remise te halen.
Met Kc3 pat had hij dat halfje ook kunnen binnenhalen.
Gelukkig had Jons tegenstander een eenvoudig mat in 1 overzien en had Jan een volle toren cadeau gekregen.
De vluggertjesronde eindigde dus, net als de reguliere wedstrijd, in 2-2 en omdat er toch een winnaar moest komen schrijft het FSB-bekerreglement voor dat de reguliere uitslag aan bord 4 geschrapt wordt.
Daar had Jan, ondanks taai verzet, verloren van Gerrit Antoon Torensma en aan de overige drie borden had Steenwijk dus met 2-1 gewonnen.
Vooral Jon zal een zucht van verlichting geslaakt hebben, want hij was toch wel de hoofdverantwoordelijke voor het noodzakelijk worden van de vluggertjessessie. In deze stelling speelde Joop Claus (wit) 21. d5 ? . Er volgde 21.    Pxd5  22. Pxd5  Lxd5  23. Txd5 Txc1 24. Lxc1 exd5  25. Lg4

 Misschien had wit zich hier iets van voorgesteld, maar na Jons zet 25. ...Te7 is het wit die in de grootst mogelijke problemen zit.
Zijn dame staat in , zijn loper staat in en er dreigen allerlei matjes op de onderste lijn. Wit speelde hier 26. Le2, waarna 26. ...Txe2 onmiddelijk had gewonnen. Natuurlijk was  Jons zet      26. ....De8 ook nog ruim voldoende voor de winst, maar in het verdere verloop van de partij werd hij overvallen door een irrationele angst voor het witte loperpaar en offerde hij een kwaliteit terug.
Omstreeks de 50e zet , in deze stelling, moest hij echter tot de conclusie komen dat er geen doorkomen aan was.

Ook aan bord 2 was er voor Henk geen doorkomen aan tegen Tony Garcia. Zulke heftige taferelen als bij de partij Joop Claus - Jon Derks deden zich daar niet voor, Henk scoorde zijn zoveelste plusremise.

En dan Matthijs (met zwart) nog aan bord 1.
Die was tegen Bouke Woudstra van Stiens niet helemaal goed uit de opening gekomen. Maar tot nu toe heeft nog niemand uit Steenwijk
of uit de FSB Matthijs op de knieen gekregen en dat zou ook deze avond niet gebeuren.
Er volgde 14. ...b5 Zwart moet toch ergens tot tegenspel komen.
15. h4 dit is niet het sterkste, Fritz10 gaf 15. Pg3 aan, waarna er dreigingen als Ph5 in de stelling komen. Matthijs reageert alert  15.  ...bxc4  16. Lxc4  Txb2! een kwaliteitsoffer voor tegenspel, dat wit het best gewoon had kunnen aannemen, maar er volgde 17. Dg5  f5  18.  Lxg7  Kxg7  19. Df4  Tb4  20. Ld3? (beter was Lb3)
Pexd5 21. Pxd5 Pxd5 en de rollen zijn volledig omgedraaid.
Zwart staat nu veel beter en geduldig voerde hij de stelling naar winst en naar de al eerder beschreven apotheose.