donderdag 10 maart 2016

Spannende ontknoping in Rapidschaaktoernooi met Henk van Dijk als winnaar

 

Na twee avonden en acht ronden gingen Auke van Urk (winnaar van de beker in 2012 en 2013) en Henk van Dijk met elk 6,5 punt gezamenlijk aan kop, ruim vóór Michiel Rensen (winnaar in 2015) en Frans van Emst met 5,5 punt.  Ze hadden dan ook al becijferd dat ze met nog eens vier punten er bij op de laatste avond vervolgens zouden moeten vluggeren om de titel. Oftewel: de huid van de beer was al verkocht voordat ….

Het liep echter enigszins anders want in de 9e ronde moest  Van Dijk remise toestaan aan  Klaas de Jong  en bezorgde Roel Kreulen (die met 5 punten uit 8 op het vinkentouw zat, samen met Derks) Van Urk een pijnlijke nederlaag.  Jon Derks bezorgde Rensen een koude douche en ontnam hem daarmee definitief de hoop zijn titel te verlengen, terwijl Van Emst op afstand bleef  met een remise tegen Dimitri Delsman. 

Indien Kreulen en Derks  ook in de 10e ronde zouden winnen was de strijd om het kamnpioenschap weer volledig open.  Rensen nam echter op zijn beurt Kreulen te grazen en Derks gaf een stuk weg  tegen Van Emst  waarna hij in remise moest berusten.  Van Urk herstelde zich tegen oud-clubkampioen (jaren 60 vorige eeuw !)  Frank  van Rijn die was komen langsfietsen doordat deze een stuk offerde in de verwachting  dame te halen, en Van Dijk won met geluk van Yun-Che Hu. Daarmee was de strijd om de koppositie teruggebracht tot een strijd tussen de oorspronkelijke koplopers.

Doordat  Van Dijk vervolgens won  van Jan Stam, een sterke huisschaker, en Van Urk remise moest toestaan aan Pieter van der Zee, had Van Dijk in de laatste ronde genoeg aan remise voor de titel. Nadat Van Urk gewonnen had richtten zich alle ogen dan ook op het bord waar Frank van Rijn de koploper in de tang had, maar deze toch het benodigde halve punt wist te redden.  Met 3 uit 4 op de finale avond bleef Henk van Dijk zo Auke van Urk die 2,5 uit 4 haalde nipt voor. Ook Michiel Rensen vergaarde   3 punten en werd daarmee derde op één punt achter de winnaar.  Roel Kreulen en Frans van Emst delen de vierde plaats met 7,5 uit 12.  Ook 3 uit 4 scoorden overigens Martinus Scheeringa en Bert Dassen.  Jan Stam had de pech in de laatste ronden de beide titelkandidaten achter het bord te vinden en zag zo een mooie eindscore in rook opgaan. Frank van Rijn zal tevreden zijn met de 2,5 uit 4 score tegen de sterkere clubspelers, en nieuwkomer Sjoerd Mook smaakte het genoegen twee volle winsten  te boeken, evenals Hans Meinen trouwens die vorig jaar op de laatste Rapidavond met het  clubschaak kennis maakte.

In totaal 31 spelers namen gedurende de drie Rapidavonden deel aan het toernooi , en dat is een absoluut record, waarmee de organisatoren  uiteraard zeer tevreden zijn.

Naast de beker ontving de winnaar een fles wijn, beschikbaar gesteld door Residence De Eese. Ook voor de deelnemende huisschakers was er een kleine attentie, en de poedelprijs was voor Gerald Bouw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten