Schaaktoernooi op de RSG


Afgelopen woensdag, 18 februari, vond op de Regionale Scholen Gemeenschap, locatie Lijsterbesstraat, een klein schaaktoernooitje plaats voor leerlingen van de bovenbouw.
Een prijzenswaardig eigen initiatief van één der leerlingen, Ricardo Lageweg. Er deden tien scholieren mee en twee leraren. Omdat er slechts ongeveer anderhalf uur tijd beschikbaar was, werd er eerst gespeeld in groepjes van vier en daarna in de finaleronden in groepjes van drie: de nummers 1 uit de voorronden tegen elkaar, nummers 2 tegen elkaar enz.  Voor ieder op die manier zes partijtjes van 5 min. p.p.p.p.
Het spelpeil viel bepaald niet tegen. En de amusementswaarde was zeker net zo hoog! Regelmatig kwamen medeleerlingen en collega’s een kijkje nemen.
De heren leraren, Beck (scheikunde) en Van Iersel (gym), speelden meteen in de eerste voorronde een beste pot tegen elkaar, die slechts door een ongelukje voor Van Iersel, die op tijd leek te winnen, verloren ging.  Verder won hij alles, ook in finalegroep 2.
Meneer Beck deed echter hetzelfde, maar dan in finalegroep 1. Die werd dus toernooiwinnaar.  Het hoogtepunt van de middag was zijn finalepartij tegen ons aller Dimitri Delsman (voor wie zijn overige  concurrenten trouwens aardig benauwd waren…).  Beck zette Dimitri mat met nog één seconde op de klok. Er barstte onder de omstanders spontaan een applausje los!
De derde voorrondewinnaar was de enige dame in het gezelschap: Rosalie Jassies. Een oude bekende, want zij maakte vijf jaar geleden deel uit van het selecte groepje basisscholieren dat dinsdags vóór onze competitie extra les ‘voor gevorderden’ kreeg. Daar zaten toen bijv. ook Josse Gerner, Lucien Hu en Olivier Vernooy bij. Rosalie is het dus nog niet verleerd! In de strijd om de tweede plaats deelde ze het punt met Dimitri. Maar beiden verloren ze dus van toernooiwinnaar Beck. Die was vroeger lid van Schaakvereniging Apeldoorn. Hij moet nodig maar weer eens serieus gaan spelen (in Onna uiteraard!). Want als ik me niet vergis, zou hij bij ons binnen de kortste keren in het eerste team zitten… 

Het was me een groot genoegen om Ricardo Lageweg te voorzien van het benodigde materiaal en hem te helpen met het bijhouden van de scores. Voor herhaling vatbaar! Maar eerst op 22 april onder auspiciën van de RSG-schoolleiding een toernooi voor de leerlingen van de klassen 1, 2 en 3!

Jon Derks.