Schaakcompetitie nadert ontknoping
 
Het eerste deel van de  onderlinge schaakcompetitie  in Steenwijk loopt  ten  einde.  De strijd speelt zich thans vooral nog af rond plaats zes, die recht geeft op deelname  aan de play-offs  voor het clubkampioenschap 2013-2014.  Michiel Rensen en Auke van Urk  zijn zeker van deelname daaraan, maar de laatste kroop weer  wat dichter naar de eerste plek door in een Engelse partij  het min of meer gedwongen stukoffer  van  koploper Michiel   te weerleggen, en na dameruil  de partij naar zich toe te trekken.  Ook Jon Derks en Henk van Dijk zijn zeker van  kwalificatie, en Jon behield zijn derde plaats ook al ging  hij  ten onder tegen Henk  toen hij de ontwikkeling van zijn koningsvleugel uitstelde om  aan  de damezijde actie te ondernemen.  Toen die vastliep werd zijn koning   naar open veld  en zijn ondergang gedreven.  Jan de Smidt is  langere  tijd afwezig maar lijkt  inmiddels ook zeker van deelname omdat zijn achtervolgers  elkaar  "afmaken".  Zo verloor  Ingrid Jansen van Roel Kreulen  toen ze in iets betere stelling maar ook  in tijdnood  een stuk  verspeelde,  en strafte  Geert Duiven een al te drieste poging van Frans van Emst om na  een pion ook nog een kwaliteit te winnen met harde hand en stikmat af.  Yun-Che Hu  heeft  nu  de zesde plek  in handen, na snelle winst op Gerrit Schoenmaker die zijn Caro-Kann zag mislukken  omdat zijn f-pion anders dan gedacht niet vergiftigd bleek.  Na toren en kwaliteitsverlies restte nog slechts een alles-of-niets-mat-aanval   die  door Yun-Che  werd  afgeslagen.  De komende weken zal blijken of  Ingrid, Roel of Geert  hem deze plek nog  kunnen ontnemen.
Pieter van der Zee  werd verrast door de Grob-opening van Martinus Scheeringa.  Zijn dame kwam lastig te staan en toen in een moment van schaakblindheid  een beschermende pion werd weggespeeld, ging die verloren  en noteerde Martinus het punt. Ook Jaap van der Hulst heeft z'n favoriete opening, en wel de wat "tamme" Colle. De tegenstander wordt uitgedaagd zijn stelling te openen en dat deed Bert Dassen dus ook.  Toen Bert onvoorzichtig werd viel zijn belangrijke c-pion  en even later op de andere vleugel een kwaliteit.  Bert verweerde zich nog  dapper maar toen Jaap een prachtige verbonden vrij-pion kreeg gaf hij op.  Dimitri Delsman  trakteerde Olivier Vernooy op  het Evans-gambiet. Olivier  moest veel tijd besteden aan de verdediging met 2 pionnen voor maar een verzwakte koningsstelling.  Dimitri voerde de druk op: won een pion terug, vervolgens een kwaliteit en  boven verwachting ook nog een loper, waarna de strijd gestreden was. Jelmer de Goede won van Gerald Bouw na heftige strijd en wisselende kansen. De laatste fout was beslissend en die werd gemaakt door Gerald.
Komende dinsdag  wordt de finale van het Rapidschaaktoernooi  gespeeld, op locatie De Bult . Op 11 maart  wordt ronde 22 gespeeld en op 18 maart spelen zowel het tweede als het derde team een FSB-thuiswedstrijd, terwijl  het halve eerste team  dan (ook thuis) vooruit  speelt tegen Sneek2.