Nu WEL dubbelslag voor Steenwijker schakers

 

Lukte het enkele weken geleden niet  om in thuiswedstrijden een dubbelslag te  slaan, afgelopen dinsdag  sloegen het bekerteam  en het derde team wel toe.  In de bekercompetitie was het sterke Philidor uit Leeuwarden de tegenstander, en  Auke van Urk en zijn vaste mannen  waren  dan  ook op hun hoede. Het derde team onderging op het laatste moment nog een wijziging omdat Bert Dassen  moest afzeggen. Gelukkig kon Pieter van der Zee  zijn plek overnemen.  Hynste Sprong uit Sint Nicolaasga  is een kleine vereniging met 8 leden,  waar men blij is dat er nog een viertal gevonden kon worden om deel te nemen aan de FSB-competitie.  Aan bord 1 was Pieter  van der Zee snel klaar. Zijn tegenstander  Thijs de Jong in iets prettiger stelling in het middenspel een loper weg, en toen ook nog pionverlies dreigde gaf  hij de strijd op. De jeugdleden  Dimitri Delsman en Olivier Vernooy  traden aan aan de borden  2 en 4 en deden  dat met verve.  Dimitri moest de gesloten Franse verdediging van Evert Schaap slechten, en hij deed  dat met de loper op a6 en  een  sterk paard. Een toren op de achterlijn zorgde voor de finale. Olivier speelde Italiaans en sloeg toe toen Piet Keestra meende  ongestraft een paard  te kunnen winnen:  hij kreeg  zin dame gepend  in de lijn van zijn koning.  Een dergelijk materiaalverlies  is niet meer goed te maken en om 22.00 uur  was de buit  met een 3-0 voorsprong binnen.  John Folkers  zag zijn tegenstander de druk langzaam opvoeren en modderde nog even door na  stukverlies, om zich vervolgens neer te leggen bij het feit  dat hij de enige nul achter zijn naam zou krijgen.

Bij de bekeraars had Marcus Pliester inmiddels  met zwart aan bord 3 in een Damegambiet remise behaald tegen Erik van der Lee.  Hij kwam weliswaar een pion voor maar zijn tegenstander   had het initiatief.  Ook Michiel Rensen kwam tot remise, tegen Siem van Eijk, in aangenomen Frans.  De partij bleef  in evenwicht en na afruil van de zwaardere stukken gaf de stelling geen van beiden aanleiding om door te spelen. Daarna was het  afwachten of deze uitslagen  voldoende zouden  zijn,  voor de overwinning  of een  beslissende snelschaakronde bij een 2-2 gelijkspel.  Henk van Dijk  voerde inmiddels aan bord 2 gestaag de druk op de stelling van Dik Kruithof op: eerst op de koningsvleugel en daarna op de damevleugel  alwaar  een ver

 
Dit album bevat 3 foto's en blijft beschikbaar op SkyDrive tot 6-5-2014.
     
opgerukte  pion werd veroverd. Toen  Dik  in arren moede  de dames afruilde  kwam hij  door de  vooruitgeschoven positie van de witte koning in een volstrekt verloren paardeneindspel terecht waarin promotie  niet meer was te verhinderen. Met die overwinning was remise aan bord 1  voldoende voor de overwinning.  Auke  van Urk  had na de Bird-opening wat ruimteoverwicht gekregen maar een slechte loper  overgehouden, en toen  Siegbert de Jong  in de finale  dreigde zijn koning de zwarte stelling te laten binnenwandelen,   kon  Auke dat nog net belemmeren   met een pionoffer,  waarmee hij  een remisestelling afdwong en  de  teamoverwinning veilig  stelde.

 

In de onderlinge competitie  5 partijen:   Gerald Bouw verslikte zich bij de 10de zet in een hem door Jaap de Koning voorgeschotelde vork. Dat kostte hem  een paard. Jaap drukte meteen door en  even later was het middels schaakmat gedaan.  Roelof Kreulen  hield het wat langer vol tegen Martinus Scheeringa. Hij liet zich verrassen  door een dameinval die een loper kostte, en toen hij even later zelf in de aanval ging maar  zijn dame moest terugtrekken, zette hij die  ongedekt op de door de vijandelijke dame beheerste diagonaal.  Yun-Che Hu  bestreed de f4 van Frans van Emst met g6 en Lg7. Een giftig pionoffertje op e5  trok de stelling open en  Frans kon nog juist  op tijd  de gevaarlijke zwarte lopers uitschakelen en dameafruil forceren. Met weliswaar een pion meer bood hij remise aan. Jaap van der Hulst vermeed de door Jon Derks beoogde Ben-Oni en kwam heel bevredigend uit de opening. Schermutselingen op de damevleugel  leidden niet   tot verbreking van het evenwicht. Jon had het initiatief maar kon noch in  een dubbeltoreneindspel  noch in een toreneindspel de winst forceren.  Ook het eindspel van koning met 2 pionnen aan beide zijden,  was remise, tenminste zolang Jaap met zijn koning "oppositie" hield. Dat verzuimde hij echter en daarmee verkreeg Jon alsnog  een vrijpion  en  zeer fortuinlijk de  zege. Ingrid Jansen leek op weg naar een snelle overwinning op Jelmer de Goede na stukwinst  dankzij een vorkje  gevolg door pionnenwinst.  Ze gaf  het stuk echter onnodig weer terug voor een pion, waarna een eindspel resteerde  met ongelijke lopers en 3 pionnen meer  voor  Ingrid. Toen haar koning de vijandelijke stelling kon binnendringen en verdere pionnen verorberde was promotie niet meer tegen  te houden en gaf Jelmer er "de brui" aan.