Jon Derks op valreep winnaar van de lentecompetitie

In de lentecompetitie een droomscenario voor de slotronde : in een rechtstreeks duel konden de koplopers Wolter Visscher en Jon Derks zich met elkaar meten. Wolter Visscher had met wit aan remise genoeg en dus stond Jon voor de lastige taak om de tweevoudig winnaar van deze competitie met zwart te verslaan. In de partij ontstond een dynamische stelling die beide spelers kansen gaf. Toen de gelegenheid zich voordeed, gooide Jon de knuppel in het hoenderhok door met de dame op de damevleugel een pionnetje te snoepen. Dat was een risicovolle strategie, want de dame stond daar nogal geïsoleerd. Wellicht heeft Wolter in dit stadium van de partij zijn kansen niet genoeg waargenomen of net iets te traag gereageerd. In ieder geval kon de dame van Jon op tijd terugkeren en haar steentje bijdragen aan de verdediging. Een laatste wanhoopsactie van Wolter in het centrum werd door Jon kordaat opgevangen en met een aantal krachtzetten besliste hij de partij. Jon Derks lentekampioen van het seizoen 2011-2012!
Op de derde plaats eindigde Frans van Emst die het moest opnemen tegen Martinus Scheeringa. Martinus trok vanuit de opening furieus van leer tegen de witte koning, maar hij liep zich stuk op de betonnen verdediging van Frans. Het nettoresultaat van de aanval was een kwaliteit meer voor Frans, die later ook nog een pionnetje buitmaakte. Hij schoof de partij hierna rustig uit. Martinus eindigde met deze uitslag op plaats zes. Frans finishte in het eindklassement met een neuslengte voorsprong op Roel Kreulen, die Dimitri Delsman versloeg. Eigenlijk versloeg Dimitri zichzelf, want hij gaf op de 10e zet een stuk cadeau. Roel vond dat reuze sneu voor zijn tegenstander, maar toch weer niet sneu genoeg om het geschenk te weigeren. Solidariteit kent zijn grenzen tenslotte. Dimitri eindigde daarmee op plaats acht, maar wanneer zijn ontwikkeling in hetzelfde tempo doorgaat als tijdens het afgelopen jaar, zou hij volgend jaar wel eens in de buurt van plaatsing voor de play-offs kunnen komen. Roel Kreulen bleef met zijn resultaat Yun Che Hu, die niet speelde, een aantal punten voor. Op plaats zeven vinden we Gerrit Schoenmaker die een zeer enerverende partij speelde tegen Jaap van der Hulst.  Gerrit had met zwart twee lopers dreigend op de vijandelijke koningsstelling gericht. De afruil van het witte paard op f3 bezorgde wit een opengebroken rochadestelling. Toen zwart ook nog op h2 insloeg, leken de dagen van Jaap geteld. In het vuur van de aanval gaf Gerrit vervolgens zijn dame weg, maar hij had daar inmiddels zoveel materiaal voor terug gekregen, dat hij gewonnen bleef staan.
Geert Duiven kwam tegen Ingrid Jansen goed uit de opening, maar hij verloor een pion toen hij een tactisch grapje overzag. Ingrid kon zich nu aan de greep op haar stelling ontworstelen en besliste de partij uiteindelijk met mat op de onderste rij. Henk Mante en Roelof Kreulen wilden elkaar op deze laatste speelavond geen pijn doen. Er werden geen onnodige risico's genomen en het resultaat was een correcte remise. Gerald Bouw en Jaap de Koning produceerden een marathonpartij van maar liefst 69 zetten. Toen Gerald zag dat promotie van een aantal vijandelijke pionnen niet te verhinderen was, gaf hij op.
 
Winnaar van de play-offs en clubkampioen van het seizoen 2011-2012 werd Dick Stavast. De laatste partij tegen Jan Bijker was een formaliteit, omdat Dick al onbereikbaar was voor zijn tegenstanders. Jan offerde een pion, waar als compensatie het loperpaar en kansen op aanval tegenover stonden. De aanval kwam evenwel niet van de grond, omdat Dick al snel de dames wist te ruilen, maar het loperpaar bleef een factor van betekenis. Ten koste van een verdere versplintering van zijn pionnenstelling slaagde Dick erin om één van de lopers te ruilen. De stelling met nog steeds een pluspion was misschien iets beter voor zwart, maar nog niet gewonnen. Toen Jan vervolgens te voortvarend op afruil van zo veel mogelijk pionnen speelde, ging dat zo zeer ten koste van zijn stelling, dat hij verloren kwam te staan.
De twee kanshebbers voor de tweede plaats, Auke van Urk en Henk Wichers, troffen elkaar in een rechtstreeks duel. Henk verdedigde zich met de inmiddels in Steenwijk zeer populaire Hippopotamus- ofwel de Nijlpaardverdediging. Hij overzag echter een finesse, waardoor hij de witte dame op h6 liet komen. Zwart kon vervolgens niet verhinderen dat de h-lijn geopend werd. De zwarte stelling kraakte in zijn voegen en Auke had op een gegeven moment de prettige keuze tussen materiaalwinst of doorgaande aanval. Hij koos voor het eerste, liet vervolgens zijn aandacht wat verslappen, waarna Henk het hem nog behoorlijk lastig maakte. De winst voor Auke was evenwel nooit echt in gevaar. Beide eindigden na deze uitslag met 5,5 uit 10 op een gedeelde tweede/derde plaats. In het treffen tussen Marcus Pliester en Henk van Dijk was de vierde plaats de inzet. Met zwart kreeg Henk al snel een voordeeltje, maar het was van   bescheiden formaat. De witte stelling was stevig, hoewel een tikje passief. Uiteindelijk verzandde de stelling in remise, nadat de meeste stukken waren afgeruild. Met 4,5 uit 10 legde Henk van Dijk beslag op de ongedeelde vierde plaats.
Als traditioneel afscheid van het seizoen volgt volgende week nog het jaarlijkse vluggertjestoernooi, waaraan ook niet-leden kunnen deelnemen. Plaats van handeling de recreatiezaal van (voormalig) camping De Kom aan de Bultweg.