Wintercompetitie bij Schaakclub Steenwijk halverwege

Niet alleen bij het TataSteel Schaaktoernooi te IJmuiden zijn verrassende uitslagen en forse blunders te noteren, ook op de dinsdagavonden bij Schaakclub Steenwijk te Onna kun je terecht voor dat soort sensaties.

Zo zorgde wedstrijdleider Geert Duiven en Pelle Sassen voor heel oe’s en aa’s in hun onderlinge eindspel. De eenzame koning van Geert trof tegenover zich z’n zwarte collega die nog 2 pionnen, een paard en een toren ter versterking bij zich had. Pelle verzuimde echter een goede strategie te bedenken om pat te vermijden, zag mat in 2 over het hoofd, gaf zijn toren weg en moest uiteindelijk berusten in remise.

Ramon Kuiters gaf als laatste poging het tij te keren in een voor hem slecht eindspel Henk van Dijk de kans om de laatste officier af te ruilen waarna Henk op beide flanken een vrijpion overhield.


Inmiddels is de wintercompetitie halverwege en tekenen er zich al enige hoofdlijnen af.


In groep 2 leidt Roel Kreulen met de maximale score van 6 uit 6. In december 2023 nog jammerlijk gedegradeerd op een halfje minder weerstandspunten voert hij nu een waar schrikbewind op jacht naar eerherstel. Ook mede-degradant Meine Wassenaar moest inmiddels in hem zijn meerdere erkennen. Verrassend 2e met 4,5 punt staat Ronald Brink die Robert Rubertus in een sterke zwarte partij op een nederlaag trakteerde. Op een gedeelde 3e plaats nu Yannick Liefting die Jelmer de Goede liet zien hoe een eindspel uitgespeeld moet worden, samen met Wassenaar en de oldies Pieter van der Zee en Frans van Emst die elkaar in een onderlinge gambietpartij geen pijn deden.

Rubertus krijgt op plek 7 met 3,5 punt gezelschap van Gerrit Schoenmaker die Arjan Stroeve remise moest toestaan. In de staart bevinden zich onder andere de nieuwkomers moeder en zoon Geeske en Anjo Beersma met 1 punt. Wie met Kreulen gaan promoveren is voorlopig nog volstrekt ongewis.


I(n groep 1 nam Dick Stavast revanche voor zijn eerdere nederlaag tegen Hans Kemperman, en daarmee ook de kop over. Gedeeld 2e staan Jan de Smidt, Peter de Korver en Xaveer Blok, die weer geen ontzag toonde voor zijn oude leermeester Auke van Urk. Als gezegd ontsnapte Geert Duiven miraculeus aan een nederlaag en die mazzel brengt hem op 2,5 punt en de 14e plek samen met Jan Bijker, Pelle Sassen , Anton Ponne en Lauren Vis. Zij laten vooralsnog achter zich Kristian Bokhorst met 2 en good-old Martinus Scheeringa met een half. Al deze spelers komen vooralsnog in aanmerking voor degradatie.