Het had ook andersom kunnen zijn !

Onze buren uit Wolvega hadden afgelopen dinsdag maar 7 spelers tot hun beschikking voor hun tweede team en werden dus na de reglementaire wachttijd van 1 uur geconfronteerd met dit beeld:

Yun Che hoefde dus niet in actie te komen voor Steenwijk 2 en kon zo zijn seizoensdebuut maken in de interne competitie.

Bovendien had Geert aan bord 8 te maken met een lang niet fitte Miranda Kersbergen, die kuchend en snotterend het ene pionnetje na het andere verloren zag gaan, waardoor Geert kon opmarcheren naar dame en winst.

Gunstige perspectieven voor Steenwijk 2 dus in de beginfase.
 Maar daar kwam al gauw verandering in, aan bord 5 had Bert  met zijn zet, 26. ...f6? de laatste ontsnappingsroute voor zijn dame afgesloten zoals hij na 27. Pd4 van tegenstander Lieuwe Cnossen moest constateren.

En aan bord 7 was Gerrit, net thuis van een enerverende trip naar Zuid-Amerika en nog niet geheel geacclimatiseerd, in een soort verwurging van tegenstander Klaas de Jong terecht gekomen.
De stelling behoeft eigenlijk geen commentaar.

Een lichtpuntje voor Steenwijk was de partij van Hayo, die Meine Wassenaar een kwaliteit afgesnoept had.
Aan bord 1 -  Remco Heite tegen Jan, -, bord 3 - Edwin Fabriek tegen Frans - en bord 6 - Jaap tegen Tagi Nadjafov- waren de stellingen vooralsnog in evenwicht.

Aan bord 1 kwam daar verandering in toen Remco in een vlaag van schaakblindheid 24. Lxg7? speelde . Na Jans antwoord 24. ...b2  was het natuurlijk uit. Met 24. Td1 had wit de stelling redelijk in evenwicht gehouden. Dat was 3 - 1 voor Steenwijk.Aan bord 7 had Klaas de Jong inmiddels zijn voordeel laten verdampen en was er een stelling op het bord gekomen die Gerrit flinke remisekansen bood.
 Wit komt niet verder. Stond die pion op d7 er nu niet dan wint wit met de manoeuvre 1. Th8  Txa7  2. Th7+ en 3. Txa7 ..... Die pion op d7, die zwart zoveel hoofdbrekens had gekost is inmiddels de steun en toeverlaat van de zwarte stelling geworden. Maar helaas, Gerrit doet de enige zet die hij nu juist niet had moeten doen :  46. ....d6 ?   En na 47. exd6+  Kxd6  48. Td8+  gaf hij op.


En omdat Hayo uiteindelijk niet opgewassen bleek tegen de tegenacties die Meine Wassenaar na zijn kwaliteitsverlies nog wist te lanceren stond er met nog twee partijen onderweg 3 - 3 op de teller
 

De ene was die van Jaap tegen Tagi Nadjafov. Nog steeds is de slelling in evenwicht en dat was zo gebleven als Tagi nu 36. ....hxg5 had gespeeld. Het pionneneindspel na 36. ... Txg5 37. Txg5  Kxg5 dat op het bord kwam is echter gewonnen voor wit, voor Jaap dus.
Maar Jaap had geen tijd om alles door te rekenen, zijn notatie stopt hier ook.
Wit wint met 38. Ke5  h5  39. Kxe6  h4  40. d5!  h3  (ook 40. ....   exd5 41. c6  h3  42. c7  h2  43. c8D  h1D  44. Dg8+ wint, de zwarte koning moet naar de h-lijn en zwart verliest zijn dame op h1 ) 41. d6  h2  42. d7  h1D  43. d8D met schaak en een gewonnen dame-eindspel.
Maar wie kan dat allemaal berekenen met nog maar weinig bedenktijd? Ik denk dat Jaap de cruciale zet 40. d5 gemist heeft en met zijn koning pion c6 is gaan veroveren. En dan komt hij inderdaad 1 zet te laat.


De andere partij was die van Frans (met zwart) tegen Edwin Fabriek, Franse afruilvariant, dus grote remisekansen en inderdaad, rond middernacht stond deze stelling op het bord:
Omdat natuurlijk niet te verwachten viel dat Edwin met zijn koning naar a1 zou gaan (buiten het vierkant) bood Frans hier remise aan en was de nipte nederlaag een feit.