Schakers op tijd in goede vorm voor FSB-wedstrijden
De laatste onderlinge schermutselingen voordat volgende week de wedstrijden van de FSB, de Friese Schaakbond weer beginnen. Vorig jaar speelde Schaakclub Steenwijk met een viertal in de vijfde en een achttal in de eerste klasse. Dit jaar worden het een zestal in de vierde klasse en een achttal in de tweede. Tja, op het eind van het vorige seizoen leek het eerste team veilig, maar de FSB besloot later alsnog tot degradatie. En zo zal het roemruchte Steenwijk 1 het komend seizoen moeten spelen in dezelfde klasse 2B waar vroeger Steenwijk 2 in uitkwam. Het is te hopen dat Steenwijk 1 zich weer snel terugknokt.
In elk geval demonstreerden koplopers Dick Stavast en Wolter Visscher in een onderlinge partij hun goede vorm. Dick hield met wit een aangenaam plusje over aan het konings-indisch in de voorhand. Wolter verdedigde zich taai en met onverwachte middelen, zoals een lange rokade. Juist toen Wolter zich dacht te kunnen bevrijden, kreeg Dick de gelegenheid voor een uitgekiend kwaliteitsoffer dat hij altijd terugkreeg en waarmee hij afwikkelde naar een pionneneindspel dat voor wit gewonnen bleek ondanks Wolter's vindingrijke verdediging. Een prima partij van beide kanten.
Henk Mante maakte er tegen Bert van Steenbergen siciliaans van. Na een grote afruil kreeg Henk een veropgerukte maar eenzame pion. Wit hield die pion met argusogen in de gaten en won hem pas na lang gemanoeuvreer. Daarmee waren de kansen voor zwart verkeken, wit's verbonden vrijpion besliste de strijd.
Martinus Scheeringa koos bij een afruilactie met Jon Derks de verkeerde volgorde en kwam zodoende in vervelende penningen terecht waardoor hij zijn koning niet kon beveiligen. Wit verloor een stuk en zocht nog lang naar redding maar vergeefs, want zwart nam rustig de tijd en maakte geen fouten.
Frans van Emst en Frans de Groot zetten twee verdedigingslinies tegenover elkaar. Weliswaar zorgden tegengestelde rokades voor de nodige dynamiek en kreeg Frans van Emst de d-lijn open, maar Frans de Groot kon blokkeren en het werd remise. Roelof Kreulen koos tegen Jaap van der Hulst vrijwillig voor het damegambiet, maar kreeg meteen spijt van zijn gedrongen stelling en wilde die veel te vroeg openen met c5. Zo won Jaap een kostbare pion. Veel later, in het eindspel, poogde zwart initiatief te krijgen via een stukoffer voor een paar pionnen, maar ook dat lukte niet. Gerald Bouw probeerde een nieuwe flankopening tegen Geert Duiven, maar verloor zo al snel de grip op het centrum en later op zijn koningsstelling.
Dick blijft ruim op kop gevolgd door Bert en Wolter.