Regelement interne competitie

1. Dit regelement van de interne competitie is toepasbaar op de 'herfstcompetitie' 'wintercompetitie' en de 'lentecompetitie'. Regels voor rapid en snelschaak worden geheel op basis van de laatste Nederlandse vertaling van FIDE aanhangels bepaald.

2. De interne competitie begint rond 1 september en eindigt in de lente. Het aantal ronden kan per jaar variƫren, maar wordt vroeg in het seizoen bekendgemaakt op de agenda. Het seizoen is opgedeeld in drie perioden (Herfst, Winter, Lente)

3. De Clubkampioen is de winnaar van de hoogste groep van de lentecompetite en heeft een jaar recht op de clubkampioenwisselbeker plus de eervolle vermelding.

4. De Lentekampioen is de winnaar van de tweede groep van de lentecompetitie en heeft een jaar recht op de lentekampioenwisselbeker plus de eervolle vermelding.

5. Kampioenen van de herfst of wintercompetitie van beide groepen krijgen een eervolle vermelding .

6. Bij de start van de herfstcompetitie worden de deelnemers  over twee groepen. De wijze waarop beslist de ALV (op rating)

7.a Op het einde van de herfstcompetie promoveren de hoogsten van de tweede groep naar de hoogste groep van de nieuwe wintercompetitie, de laagsten van de de hoogste groep degraderen naar de tweede groep van de nieuwe wintercompetitie. Het aantal wisselende spelers wordt jaarlijks vastgelegd door de ALV. (4 spelers)

7.b Op het einde van de wintercompetie promoveren de hoogsten van de tweede groep naar de hoogste groep van de nieuwe lentecompetitie, de laagsten van de de hoogste groep degraderen naar de tweede groep van de nieuwe lentecompetitie. Het aantal spelers wordt jaarlijks vastgelegd door de ALV.  (4 spelers)

8. Verlaten (tijdelijk) mensen de competite uit de hoogste groep, dan verkleind de groepsgrote blijvend tot het einde van het seizoen. Nieuwe deelnemers aan de competitie stromen altijd in de tweede groep, groepsgrote van de tweede groep is wisseld van grote bij mutaties van het aantal deelnemers.

9. Puntentelling, ratingverwerking, indeling en ranglijsten worden door inzicht van de competitieleider en het Swissmaster computerprogramma uitgevoerd met de parameters  en specifieke afspraken die door de ALV zijn vastgelegd.

10. De te hanteren spelregels zijn volgens de Nederlandse vertaling van de laatste FIDE regels van het schaakspel.

11. De te hanteren wedstrijdregels zijn deze competitieregels en aanvullend volgens de laatste Nederlandse vertaling van de FIDE regels van het schaakspel.

12. De normale speeltijd voor een partij is per speler: 90 minuten plus 30 seconden per zet

13.De speeltijd voor een partij met een speler jonger dan 16 jaar is voor beide spelers 60 minuten, plus 30 seconden per zet. De speler jonger dan 16 jaar mag voorafgaand aan de partij aangeven dat er gespeeld wordt volgens de normale tijd voor beide spelers.

14. De verzuimtijd bedraagt 1 uur en begint om 20:00 uur. Wanneer een speler na 21:00 uur niet is verschenen, zal deze automatisch een reglementair verliespartij ontvangen.

15. Als de tegenstander er om dinsdagavond 20:00 uur nog niet is, mag de speler die wit heeft de klok starten, een zet doen en de klok indrukken, zodat de zwarte zijde aan de beurt is. De speler die zwart heeft mag alleen de klok starten, zodat de witte zijde aan de beurt is..

16. Afmeldingen voor een wedstrijdronde dienen zo snel mogelijk gemeld te worden. Uiterlijk tot dinsdagmiddag 12:00, anders wordt het automatisch gezien als een reglementair verliespartij voor de te late afmelder.

17. De uitslagen dienen opgeschreven te worden op het indelingspapier of op een ander gezamenlijk alternatief. Voor uitslagen die niet op woensdag bekend zijn, worden deze automatisch als verlies voor beide spelers beschouwd.

18. De uitslagen worden op woensdag gepubliceerd. Eventuele fouten in de uitslagen dienen direct gemeld te worden. Na woensdagavond na de gespeelde ronde is het niet meer mogelijk om te corrigeren en daarmee is de gepubliceerde uitslag ook definitief voor de ranglijst en rating.

19. Het is niet verboden een mobiel of elektronisch apparaat te dragen en te gebruiken, maar het is niet gewenst deze te gebruiken, behalve voor clubzaken,  medische redenen of zeer dringende zaken. Veelvuldig ongewenst gebruik leid tot spelbederf.

20. Spelbederf in de ruimste zin van het woord wordt bestraft met een waarschuwing. Bij herhaling leidt dit automatisch tot een verliespartij of zelfs een tijdelijke uitsluiting van de competitie, afhankelijk van de ernst van de situatie. Het bestuur heeft hierbij het laatste woord.

21. Bewezen valsspelende spelers worden voor vele jaren uitgesloten van alle georganiseerde competities en toernooien van onze schaakclub. Het bestuur heeft hierbij het laatste woord betreffende het aantal jaren van de uitsluiting.

 22. Om praktisch gewenste redenen mag het bestuur altijd op redelijke wijze afwijken en handhaven van deze competitieregels. Maar ook deze regels wijzigen als de praktijk er om vraagt in het loop van het seizoen. Ook wijst het bestuur een gevolmachtige wedstrijdleider of zijn vervanger aan.

23. Bezwaren over een specifiek onderwerp in de competitie kunnen als agendapunt worden aangebracht bij de volgende algemene ledenvergadering. Tijdens deze vergadering zal er een oplossing gezocht moeten worden voor het betreffende onderwerp.

 

Bond