Huishoudelijk reglement van de Schaakclub Steenwijk
Huishoudelijk reglement van de Schaakclub Steenwijk
Hoofdstuk 1 : Van de leden ereleden en donateurs
Artikel 1 :
Het bestuur beslist over de toelating tot het lidmaatschap en het donateurschap
De inschrijving vindt slechts plaats na schriftelijke aanmelding
Inschrijving vindt in geen geval plaats indien de betrokkene op laakbare feiten- zulks ter beoordeling van het bestuur – uit een andere vereniging is verwijderd of jegens deze nog verplichtingen heeft.
Seniorleden zijn zij die per 1 augustus de leeftijd van 20 jaar bereikt hebben. Juniorleden zijn zij die per 1 augustus de leeftijd van 20 jaar niet bereikt hebben. Aspirant-leden zijn zij die per 1 augustus de leeftijd van 16 jaar nog niet bereikt hebben.
Artikel 2 :
a. De ledenvergadering kan personen van bijzondere verdienste erkennen door hen te benoemen als erelid. De benoeming geschiedt op voordracht van het bestuur met tenminste 2/3 der geldig uitgebrachte stemmen.
b. Ereleden hebben toegang tot de ledenvergaderingen en kunnen daar een adviserende stem uitbrengen.
Artikel 3:
Alle leden zijn verplicht bonds- en clubreglementen , alsmede verdere voorschriften op te volgen en de goede sportmanieren in acht te nemen, bij gebreke waarvan door het bestuur schorsing kan worden uitgesproken en zo nodig een voorstel tot royement zal worden gedaan
Artikel 4:
Het bestuur kan een lid schorsen wegens handelen in strijd met het bepaalde in artikel 3.
De schorsing wordt het lid schriftelijk meegedeeld met opgaaf van redenen. Het betrokken lid wordt op zijn verzoek door het bestuur gehoord. Blijft het bestuur hierna bij het besluit dan zal binnen 1 maand een voorstel tot royement aan de ledenvergadering worden gedaan.
Tijdens de schorsingsperiode is het het geschorste lid niet toegestaan de verenigingsavonden bij te wonen, nog deel te nemen aan andere door de club georganiseerde activiteiten.
Artikel 5.
Royering van een lid om andere redenen als vermeld in art 4 onder c van de statuten geschiedt door de ledenvergadering en slechts nadat aan betrokkene de gelegenheid is gegeven tot verweer.
Royering geschiedt in dat geval met tenminste 2/3 der geldig uitgebrachte stemmen en wel op voordracht van het bestuur dan wel van tenminste 5 leden op een met redenen omkleed voorstel.
Het lid dat ontzet is , verliest onmiddellijk alle rechten verbonden aan het lidnaatschap ; ingegane verplichtingen waaraan nog niet werd voldaan, zullen door hem/haar moeten worden nagekomen.
Hoofdstuk 2: Van het bestuur
Artikel 6
De leden van het bestuur worden door de ledenvergadering met meerderheid van stemmen voor een tijd van 2 jaar gekozen.
Het aftreden van bestuursleden vindt plaats volgens een door het bestuur opgemaakt rooster: aftredende bestuursleden zijn terstond herkiesbaar.
In tussentijds ontstane vacatures voorziet het bestuur tot de eerstvolgende ledenvergadering
Artikel 7
Het bestuur is belast met de algemene beleidsvoering, draagt zorg voor de naleving van de statuten en het huishoudelijk reglement, alsmede de uitvoering van genomen besluiten. Het geeft de voorschriften die het nodig acht in het belang van de vereniging. Het is gerechtigd personen die, anders dan als bestuurder , tegen betaling werkzaamheden verrichten, aan te stellen , en ontslaan.
Artikel 8.
De voorzitter wordt in functie gekozen door de ledenvergadering. De overige functies en werkzaamheden verdeelt het bestuur onderling.
Artikel 9.
De leden van het bestuur kunnen alle vergaderingen van de commissies bijwonen en hebben, voor zover zij geen lid zijn van een commissie een adviserende stem.
Artikel 10.
Het bestuur vergadert telkens wanneer de voorzitter zulks nodig acht. Hij is verplicht binnen 2 weken een vergadering uit te schrijven, indien de meerderheid van het bestuur dit verlangt, mits de te behandelen onderwerpen worden vermeld.
Op een bestuursvergadering kunnen geen bindende besluiten genomen worden, indien niet een meerderheid van de bestuursleden aanwezig is.
In bijzondere gevallen waarin spoedeisende voorzieningen nodig zijn, kan de voorzitter een beslissing nemen, zonder dat een vergadering plaats heeft. Soortgelijke beslissingen dien in de eerstvolgende bestuursvergadering worden voorgelegd.
Artikel 11.
De voorzitter geeft leiding aan de vereniging. Hij is de officiële woordvoerder. Hij leidt de vergaderingen en stelt daarin de orde van de dag vast, behoudens het recht van de vergadering daarin wijzigingen aan te brengen. Hij heeft het recht de beraadslagingen te sluiten, indien hij meent, dat de vergadering voldoende is ingelicht, doch is verplicht deze weer te openen zo 1/3 der vergadering aanwezige leden het verlangen daartoe uit. Zo hij dat dienstig acht, kan hij bepalen dat alle uitgaande stukken door hem mede worden getekend.
Artikel 12.
De secretaris voet de administratie van de vereniging voor zover deze niet aan anderen is opgedragen. Alle uitgaande stukken worden door hem getekend. Hij is verplicht van deze stukken afschrift te behouden. Op de jaarvergadering brengt hij het jaarverslag uit. Hij bewaart het verenigingsarchief. Hij is belast met het notuleren van de vergaderingen. Hij houdt een lijst bij van leden, ereleden en donateurs.
Artikel 13.
De penningmeester draagt zorg voor de inning van de geldmiddelen. Hij is belast met het doen van betalingen door of namens de vereniging. Hij houdt boek van alle ontvangsten en uitgaven, zodanig dat de baten en schulden der vereniging ten alle tijden aanstonds kunnen worden gekend.
Artikel 14.
De wedstrijdleider heeft de leiding van de clubcompetitie. Hij houdt uitslagen en competitiestanden bij en brengt deze ter kennis van de leden: hij stelt in overleg met de overige bestuursleden het competitiereglement samen : hij is voorzitter van de technische commissie.
Hoofdstuk 3 : Van de ledenvergadering en andere vergaderingen
Artikel 15.
De ledenvergadering bestaat uit de leden der vereniging
De leden stemmen zonder lastgeving, te goeder trouw en in het belang van de vereniging
De leden hebben, met in achtnemenig van de door de voorzitter te bepalen orde, het recht van initiatief, interpellatie en amendement, met dien verstande dat de vergadering beslist hoe een en ander voor behandeling in aanmerking komt.
Indien de voorzitter, of 3 bestuursleden, of 5 aanwezige leden dit wensen, gaat de vergadering in geheime zitting over, in welk geval andere dan de in a. van dit artikel bedoelde personen en ereleden de vergadering moeten verlaten.
De datum, plaats, en agenda wordt door het bestuur vastgesteld. Het deelt een en ander tevens tenminste 1 week voor de datum waarop vergaderd zal worden, schriftelijk mee aan de leden en ereleden.
De agenda bevat in ieder geval de navolgende punten; vaststellen notulen vorige ledenvergadering, jaarverslag van de secretaris, jaarverslag van de penningmeester en kascommissie, begroting voor het komende verenigingsjaar, vaststelling van de contributies verschuldigd over het komende jaar, voorstellen van het bestuur ( zo mogelijk uitgewerkt mee te sturen met de agenda ) , benoeming voorzitter indien er een vacature is ontstaan, benoeming bestuursleden en leden van de diverse commissies, vaststellen van het competitiesysteem, alsmede aantal bondsteams.
Ook voor een bijzondere ledenvergadering bepaalt het bestuur de agenda, behoudens het geval bedoeld in artikel 6 onder b der statuten.
Voorstellen van de leden voor de vergadering moeten om voor in behandeling te worden genomen, bij de voorzitter schriftelijk, en met redenen omkleed worden ingediend, binnen 5 dagen nadat de oproep tot het houden van de vergadering is verschenen.
Een ledenvergadering is niet tot besluiten bevoegd, indien niet tenminste 1/3 van de leden de presentielijst heeft ondertekend.
Indien een ledenvergadering niet is kunnen worden gehouden en wegens het ontbreken van het vereiste aantal leden, zal binnen 14 dagen een nieuwe vergadering worden gehouden, welke ongeacht het aanwezige aantal leden, tot besluiten bevoegd is, mits de agenda onveranderd is gebleven en omtrent een en ander tijdig aan leden en ereleden kennis gegeven is
De voorzitter heeft het recht de vergadering voor een ogenblik te schorsen en de bestuursleden over een en ander te raadplegen.
In geval een lid tijdens de vergadering de orde verstoort kan de voorzitter hem, na een voorafgaande waarschuwing, de verder bijwoning van de vergadering ontzeggen.
Hoofdstuk 4: Van de stemmingen
Artikel 16.
Het stemrecht op ledenvergaderingen berust bij de leden. Ereleden hebben een adviserende stem.
Artikel 17.
Voor zover in de statuten of het reglement geen grotere meerderheid is voorgeschreven, worden besluiten genomen en personen benoemd bij gewone meerderheid van uitgebrachte stemmen.
Het stemmen geschiedt in de regel mondeling. Op verzoek kan d voorzitter bepalen dat over personen schriftelijk wordt gestemd.
In geval van schriftelijke stemming wijst de voorzitter 2 leden aan de het stembureau vormen
Dit bureau beslist over de geldigheid van een stembriefje met inachtneming van het hieronder bepaalde
Niet geldig zijn stembriefjes die: a; een persoon niet duidelijk aanwijzen of blanco zijn; b zijn uitgebracht op niet-kandidaat gestelde personen c: zijn ondertekend.
Artikel 18.
Bij staking van stemmen over zaken beslist de voorzitter. Bij staking van stemming over personen vindt een herstemming plaats ( tussen 2 personen , die bij de eerste stemming de meeste stemmen verkregen hebben ). Staken de stemmen wederom dan beslist het lot.
Artikel 19.
Indien na de stemming de gekozene voor benoeming bedankt, moet een nieuwe stemming plaatsvinden over de beschikbare kandidaten zulks met toepassing van artikel 18.
Hoofstuk 5 : Van de commissies
Artikel 20.
De vereniging heeft een kascommissie en een technische commissie. Andere commissies worden benoemd indien de noodzaak zich daartoe voordoet. De commissies staan, ieder op haar eigen gebied, het bestuur bij in de vervulling van haar taak.
Artikel 21.
Ieder commissie bestaat uit tenminste 2 leden, die voor de tijd van 1 jaar worden benoemd, doch terstond herkiesbaar zijn.
Bij afwezigheid of tussentijds aftreden van een commissielid benoemt het bestuur een tijdelijk lid tot de eerstvolgende ledenvergadering.
Artikel 22.
De technische commissie heeft tot taak het spelpeil te verbeteren met inachtneming van daartoe door het bestuur te geven richtlijnen. Voorzitter van de technische commissie is de wedstrijdleider.
Artikel 23.
De kascommissie heeft tot taak de financiën van de vereniging te controleren en heeft daartoe te allen tijde het recht de boeken van de penningmeester in te zien. Zij is verplicht deze controle tenminste eenmaal per jaar uit te voeren na het sluiten van het boekjaar. Zij deelt haar bevindingen aan de jaarvergadering mee. Zij kan het bestuur adviseren over financiële aangelegenheden.
Hoofdstuk 6: Van de geldmiddelen
Artikel 24.
De jaarlijkse verschuldigde contributie wordt door de jaarvergadering vastgesteld, waarbij wordt onderscheiden in contributies voor seniorleden , juniorleden en aspirant-leden. De contributies moeten voor 1 januari van het boekjaar zijn voldaan.
Hoofdstuk 7 : Van het wedstrijdwezen
Artikel 25.
Gedurende het verenigingsjaar wordt een onderlinge clubcompetitie gespeeld, waarvan het doel is het bepalen van de jaarlijkse clubkampioen en de rangorde der speelsterkte. Het competitiesuysteem wordt jaarlijks bepaald door de ledenvergadering.
Artikel 26.
De vereniging neemt met een of meerdere teams deel aan de bondscompetitie. Het aantal teams hangt af van het aantal leden dat zich beschikbaar stelt, alsmede van de speelsterkte. De jaarvergadering bepaalt, op voorstel van het bestuur, het aantal teams
Artikel 27.
Elk team heeft een teamleider, welke in dat team is opgesteld. Deze teamleider wordt door het bestuur benoemd. In overleg met de wedstrijdleider bepaalt hij de bordrangorde voor iedere wedstijd.
De taak van de teamleider bestaat verder op het toezien op de juiste toepassing van de schaakreglementen, het handhaven van de orde tijdens de wedstrijd, het invullen en/of ondertekenen van het wedstrijdformulier en het voeren van beraad met de betrokken speler over de te nemen beslissing in geval van twijfel over de partijstelling bij een aanbod van een tegenstander of na reglementair afbreken van de partij.
Artikel 28.
Het verzenden van het wedstrijdformulier bij een thuiswedstrijd geschiedt door de wedstrijdleider, die verder aantekening houdt van de persoonlijke resultaten.
Artikel 29.
De spelers zullen op een door het bestuur te bepalen wijze van hun opstelling in een der teams in kennis worden gesteld. Bij verhindering is de speler verplicht tenminste 12 uur voor aanvang van de wedstrijd de wedstrijdleider in te lichten.
Hoofdstuk 8 : Slotbepalingen
Artikel 30.
Alle leden worden geacht statuten en het huishoudelijk reglement te kennen.
Artikel 31.
Een voorstel tot wijziging of aanvulling van dit reglement behoeft om te worden aangenomen een meerderheid van tenminste 2/3 van de , op de daartoe bijeengeroepen ledenvergadering, geldig uitgebrachte stemmen en treedt in werking op een door de ledenvergadering te bepalen tijdstip
Artikel 32.
Voor zover het huishoudelijk reglement in bepaalde gevallen niet voorziet, beslist het bestuur. Omtrent deze beslissing moet aan de eerstvolgende ledenvergadering verantwoording worden afgelegd.
Aldus vastgesteld in de ledenvergadering van 31 augustus 1976.